Töpörtyűs linzer recept
Hozzávalók:
- 15 dkg zsír
- 15 dkg töpörtyű nagyon finomra aprítva, darálva
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 12 dkg barna nádcukor
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 dl tej
- 60 dkg liszt
- 1 mk őrölt fahéj
- 1 mk őrölt zöld kardamommag
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
Töltelék:
- 30 dkg csipkebogyólekvár
- 5 dkg vágott dió
A tészta kenéséhez:
- 1 db felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
A zsírt és a töpörtyűt összekeverjük.
Ehhez adjuk az összetevőket, és a dagasztógép táljában kidolgozzuk a tésztát. Könnyű állagúnak kell lennie.
Ezután kettéosztjuk. 30×30 cm-es lapot nyújtunk belőle. Az alsó tésztára amit kicsit vastagabbra nyújtunk, kenjük a lekvárt,és megszórjuk durvára vágott dióval.
A másik tésztát is kinyújtjuk és befedjük vele, majd eligazítjuk. Megkenjük tojással és megszórjuk a tetejét is vágott dióval. 160 fokos sütőbe 40 perc alatt megsütjük.
Melegen nagyon finom!
Tipp:
Zwickl Györgyné Midi néni a solymári hagyományőrzés kiemelkedő személyisége. 2009-ben jelent meg receptkönyve, melyben esküvői és vendégváró süteményei mellett hagyományos sváb recepteket is összegyűjtött. Ez a recept is ebből a könyvből való.
Egy icipicit változtattam rajta, de csak a fűszerezésben és a lekvár ízében változik. Idegenkedtem először, de mondanom sem kell milyen ízletes sütivel volt dolgom, és nem először fogom elkészíteni az is biztos, mert a töpörtyűt amúgy is imádom. Mellesleg inkább van mézes puszedli íze, mint töpörtyű a fűszerezése miatt. Egy szó, mint száz, nagyon finom!