Tojásfehérje mentő püspökkenyér recept
Hozzávalók:
- 7 kisebb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 12 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 1,2 dl étolaj
- 2 ek mazsola
- 2 ek aszalt vörös áfonya
- 2 ek kandírozott zöldcitromhéj
- 2 ek apróra vágott aszalt sárgabarack
Elkészítése:
Az aszalt sárgabarackot apróra vágjuk, a többi szárított gyümölcsöt nem szükséges. Egy kisebb püspökkenyérformát kikenünk kevés margarinnal és meghintjük liszttel. A sütőt előmelegítjük.
A tojásfehérjéket habverővel kemény habbá verjük, majd a cukrot hozzáadva tovább verjük. Ha már elég kemény, akkor fakanállal óvatosan beleforgatjuk a lisztet, majd az aszalt gyümölcsöket, legvégül az olajat. Az előkészített formába öntjük és szépen elsimítjuk.
Az előmelegített sütőben 170 fokon hőlégkeveréssel 40 perc alatt megsütjük. Félidőben nagyon barnult a teteje, ezért a középső rácsról eggyel lentebb tettem. Ha teljesen kihűlt, szépen szeletelhető.
Tipp:
A sok kalács és kelt készítése után összegyűlt pár tojásfehérje. Ezt a püspökkenyeret sütöttem belőle. Nagyon egyszerű, a sütéssel együtt egy óra alatt simán kész van. Finom, puha, tele van gyümölccsel. Természetesen kerülhet bele egyéb is, nálam most ezek voltak itthon. Finom lehet még dióval, csokidarabokkal is.