Tojásfehérje mentő püspökkenyér

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 7 kisebb tojásfehérje
  •  12 dkg cukor
  •  12 dkg liszt
  •  1,2 dl étolaj
  •  2 ek mazsola
  •  2 ek aszalt vörös áfonya
  •  2 ek kandírozott zöldcitromhéj
  •  2 ek apróra vágott aszalt sárgabarack

Elkészítése:

Az aszalt sárgabarackot apróra vágjuk, a többi szárított gyümölcsöt nem szükséges. Egy kisebb püspökkenyérformát kikenünk kevés margarinnal és meghintjük liszttel. A sütőt előmelegítjük.

A tojásfehérjéket habverővel kemény habbá verjük, majd a cukrot hozzáadva tovább verjük. Ha már elég kemény, akkor fakanállal óvatosan beleforgatjuk a lisztet, majd az aszalt gyümölcsöket, legvégül az olajat. Az előkészített formába öntjük és szépen elsimítjuk.

Az előmelegített sütőben 170 fokon hőlégkeveréssel 40 perc alatt megsütjük. Félidőben nagyon barnult a teteje, ezért a középső rácsról eggyel lentebb tettem. Ha teljesen kihűlt, szépen szeletelhető.

Tipp:

A sok kalács és kelt készítése után összegyűlt pár tojásfehérje. Ezt a püspökkenyeret sütöttem belőle. Nagyon egyszerű, a sütéssel együtt egy óra alatt simán kész van. Finom, puha, tele van gyümölccsel. Természetesen kerülhet bele egyéb is, nálam most ezek voltak itthon. Finom lehet még dióval, csokidarabokkal is.