Spekulatius keksz házilag recept

Hozzávalók:
- 450 g liszt
- 300 g barnacukor
- 150 g vaj
- 3 evőkanál tej
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 0,5 teáskanál só
- 2,5 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 teáskanál kardamom
- 0,25 teáskanál fehér bors
- egy csipet őrölt szerecsendió
Elkészítése:
A lisztet, a barnacukrot és a sót egy nagy tálban összekeverjük. A hideg vajat apró darabokra vágjuk, majd a lisztes keverékhez adjuk, és gyors mozdulatokkal morzsás állagúvá dolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a tejet, a tojást és az összes fűszert. A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima, homogén lesz, majd gömbbé formáljuk. Letakarva legalább 2 órára a hűtőbe tesszük, de az ideális eredményhez 12 órát pihentetjük.
A sütőt 180°C-ra (légkeveréses sütőnél 160°C-ra) előmelegítjük. A hűtött tésztát enyhén lisztezett felületen egyenletesen kinyújtjuk. Tetszőleges formákkal kiszúrjuk a kekszeket, vagy használhatunk mintázó hengert is. A formázott tésztát sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 10–12 percig sütjük. A sütés után hagyjuk kihűlni, mert a kekszek a sütés után még kissé puhák, de hűlés közben megszilárdulnak.
A kész kekszeket jól zárható dobozban tároljuk, hogy megőrizzék ropogósságukat.
Sztori:
A spekulatius keksz a karácsonyi időszak egyik legismertebb süteménye, amely Németalföldről származik, és nevét a „speculator” szóból kapta, amely Szent Miklós püspökre utal. Az eredeti spekulatius kekszek faragott faformák segítségével készültek, és a minták gyakran Szent Miklós életének jeleneteit ábrázolták.
Magyarországon a spekulatius legismertebb formája a boltok polcain található mese keksz, amely ezeknek a hagyományos süteményeknek a modern, egyszerűsített változata. Bár a mese keksz kevésbé fűszeres, a két édesség között szoros a kapcsolat, hiszen mindkettő formázott keksz, amely a gyerekek és felnőttek körében is népszerű. A spekulatius különlegessége azonban a ropogós állaga és intenzív fűszerezése, amely a fahéj, a szegfűszeg és a kardamom által lesz igazán egyedi.
A mézeskaláccsal szemben kevésbé puha, inkább omlós és karamellás, ami még karakteresebbé teszi az ünnepi asztalon. A mai formázott kekszek, például a mese keksz, a spekulatius hagyományait idézik, még ha fűszeres aromáik nem is olyan hangsúlyosak.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? 2025.05.21 szerda
Ha szerdán már lankad a lendület, jól jön egy kész menüsor, ami levesből, f
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »