Spekulatius keksz házilag

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 450 g liszt
  • 300 g barnacukor
  • 150 g vaj
  • 3 evőkanál tej
  • 1 tojás
  • 0,5 teáskanál só
  • 2,5 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál kardamom
  • 0,25 teáskanál fehér bors
  • egy csipet őrölt szerecsendió

Elkészítése:

A lisztet, a barnacukrot és a sót egy nagy tálban összekeverjük. A hideg vajat apró darabokra vágjuk, majd a lisztes keverékhez adjuk, és gyors mozdulatokkal morzsás állagúvá dolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a tejet, a tojást és az összes fűszert. A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima, homogén lesz, majd gömbbé formáljuk. Letakarva legalább 2 órára a hűtőbe tesszük, de az ideális eredményhez 12 órát pihentetjük.

A sütőt 180°C-ra (légkeveréses sütőnél 160°C-ra) előmelegítjük. A hűtött tésztát enyhén lisztezett felületen egyenletesen kinyújtjuk. Tetszőleges formákkal kiszúrjuk a kekszeket, vagy használhatunk mintázó hengert is. A formázott tésztát sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 10–12 percig sütjük. A sütés után hagyjuk kihűlni, mert a kekszek a sütés után még kissé puhák, de hűlés közben megszilárdulnak.

A kész kekszeket jól zárható dobozban tároljuk, hogy megőrizzék ropogósságukat.

Sztori:

A spekulatius keksz a karácsonyi időszak egyik legismertebb süteménye, amely Németalföldről származik, és nevét a „speculator” szóból kapta, amely Szent Miklós püspökre utal. Az eredeti spekulatius kekszek faragott faformák segítségével készültek, és a minták gyakran Szent Miklós életének jeleneteit ábrázolták.

Magyarországon a spekulatius legismertebb formája a boltok polcain található mese keksz, amely ezeknek a hagyományos süteményeknek a modern, egyszerűsített változata. Bár a mese keksz kevésbé fűszeres, a két édesség között szoros a kapcsolat, hiszen mindkettő formázott keksz, amely a gyerekek és felnőttek körében is népszerű. A spekulatius különlegessége azonban a ropogós állaga és intenzív fűszerezése, amely a fahéj, a szegfűszeg és a kardamom által lesz igazán egyedi.

A mézeskaláccsal szemben kevésbé puha, inkább omlós és karamellás, ami még karakteresebbé teszi az ünnepi asztalon. A mai formázott kekszek, például a mese keksz, a spekulatius hagyományait idézik, még ha fűszeres aromáik nem is olyan hangsúlyosak.