Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Jegesmedve keksz recept

Jegesmedve keksz
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
  • Hozzávalók:
    Keksz:

    • 17 dkg vaj
    • 10 dkg mascarpone
    • 10 dkg kristálycukor
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (56 g)
    • 2 teáskanál vaníliakivonat (vagy vaníliapaszta)
    • 37,5 dkg finomliszt
    • 1 evőkanál kukoricakeményítő
    • 0,5 teáskanál sütőpor
    • 0,5 teáskanál finom só

    Krém:

    • 22 dkg vaj
    • 1 ek vaníliakivonat (vagy vaníliapaszta)
    • 0,5 teáskanál só
    • 10 dkg porcukor
    • 60 g habtejszín

    Díszítés:

    • kristálycukor (vagy fehér dekocukor)
    • csokicsepp
    • kevés olvasztott csoki
    • rózsaszín dekorcukor

    Elkészítése:

    Tészta:

    Egy nagy tálban a puha vajat és a krémsajtot közepes fokozaton habosra keverjük. Hozzáadjuk a kristálycukrot és közepesen fokozaton pár percig keverjük, amíg a massza kivilágosodik. Hozzáadjuk a tojást és a vaníliát, majd összedolgozzuk.

    Egy másik tálban elkeverjük a lisztet, a keményítőt, a sütőport és a sót.

    A száraz keveréket két részletben a vajas masszához adjuk, alacsony fokozaton csak addig keverve, amíg összeáll. A tészta ilyenkor még ragacsos lesz. Osszuk két részre, csomagoljuk folpackba, lapítsuk kb 1,5 cm vastagra és tegyük hűtőbe kb 2 órára (vagy fagyasztóban 30 percig pihentessük).

    Formázás, sütés:

    Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra és béleljünk ki 2 nagy tepsit sütőpapírral.

    Vegyük elő az egyik tésztát, nyújtsuk 8–9 mm vastagra, közben lisztezzük a felületet és a sodrófát. Szaggassunk belőle 6,5 cm-es köröket és tegyük a tepsire.

    A maradék tésztából szúrjunk ki kisebb, kb 2 cm-es köröket a fülekhez. Vágjunk le ezekből egy picit, hogy jól illeszkedjenek a nagy körhöz, majd nyomjuk a fejhez.

    A formázott kekszeket tegyük be 15 percre a hűtőbe vagy 5 percre a fagyasztóba, így megtartják a formájukat.

    Hűtés után süssük 12–14 percig, amíg kicsit elkezd barnulni. Ha megsült, hűtsük ki díszítés előtt teljesen. A leeső tésztát újra összegyúrjuk, lehűtjük, és ugyanígy megsütjük a második adag tésztával együtt.

    Krém:

    A puha vajat 30 másodpercig keverjük közepes fokozaton, amíg krémes állagú lesz. Ezután hozzáadjuk a vaníliát és a sót, majd alacsony fokozaton tovább keverjük.
    Apránként hozzáadjuk a porcukrot és a tejszínt is. Alacsony fokozaton addig keverjük, amíg szép sima, kenhető állagot kapunk.
    Ha túl sűrű, adjunk még hozzá 1-1 evőkanál tejszínt. Ha túl lágy, adjunk hozzá 30–60 g porcukrot.
    A kész krémet töltsük habzsákba és a végén vágjunk kb 1 cm-es nyílást.

    Díszítés:

    Öntsük a cukrot egy kis tálba.

    Ha a kekszek teljesen kihűltek, kenjünk rájuk egy vékony réteg vajkrémet. Finoman nyomjuk a kekszek tetejét a cukorba: ez adja a „havas”, puha felületet.
    A habzsákkal nyomjunk egy fehér ovális foltot a keksz alsó részére, ez lesz a pofi (ez akár olvasztott fehér csokiból is készülhet).
    A pofiba nyomjunk egy fél csokicseppet orrnak a képen látható módon.
    Nyomjunk olvasztott csokiból szemet, formázzunk szájat és apró piros dekor cukrok kerülnek a fülek helyére. Ha nincs szórócukor, használhatunk fondantot vagy olvasztott csokit is.

    Díszítsük mindegyik kekszet.

    Hozzáadom a receptfüzethez
  • Ajánlott cikkek