Jegesmedve keksz recept
Hozzávalók:
Keksz:
- 17 dkg vaj
- 10 dkg mascarpone
- 10 dkg kristálycukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (56 g) - 2 teáskanál vaníliakivonat (vagy vaníliapaszta)
- 37,5 dkg finomliszt
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 0,5 teáskanál sütőpor
- 0,5 teáskanál finom só
Krém:
- 22 dkg vaj
- 1 ek vaníliakivonat (vagy vaníliapaszta)
- 0,5 teáskanál só
- 10 dkg porcukor
- 60 g habtejszín
Díszítés:
- kristálycukor (vagy fehér dekocukor)
- csokicsepp
- kevés olvasztott csoki
- rózsaszín dekorcukor
Elkészítése:
Tészta:
Egy nagy tálban a puha vajat és a krémsajtot közepes fokozaton habosra keverjük. Hozzáadjuk a kristálycukrot és közepesen fokozaton pár percig keverjük, amíg a massza kivilágosodik. Hozzáadjuk a tojást és a vaníliát, majd összedolgozzuk.
Egy másik tálban elkeverjük a lisztet, a keményítőt, a sütőport és a sót.
A száraz keveréket két részletben a vajas masszához adjuk, alacsony fokozaton csak addig keverve, amíg összeáll. A tészta ilyenkor még ragacsos lesz. Osszuk két részre, csomagoljuk folpackba, lapítsuk kb 1,5 cm vastagra és tegyük hűtőbe kb 2 órára (vagy fagyasztóban 30 percig pihentessük).
Formázás, sütés:
Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra és béleljünk ki 2 nagy tepsit sütőpapírral.
Vegyük elő az egyik tésztát, nyújtsuk 8–9 mm vastagra, közben lisztezzük a felületet és a sodrófát. Szaggassunk belőle 6,5 cm-es köröket és tegyük a tepsire.
A maradék tésztából szúrjunk ki kisebb, kb 2 cm-es köröket a fülekhez. Vágjunk le ezekből egy picit, hogy jól illeszkedjenek a nagy körhöz, majd nyomjuk a fejhez.
A formázott kekszeket tegyük be 15 percre a hűtőbe vagy 5 percre a fagyasztóba, így megtartják a formájukat.
Hűtés után süssük 12–14 percig, amíg kicsit elkezd barnulni. Ha megsült, hűtsük ki díszítés előtt teljesen. A leeső tésztát újra összegyúrjuk, lehűtjük, és ugyanígy megsütjük a második adag tésztával együtt.
Krém:
A puha vajat 30 másodpercig keverjük közepes fokozaton, amíg krémes állagú lesz. Ezután hozzáadjuk a vaníliát és a sót, majd alacsony fokozaton tovább keverjük.
Apránként hozzáadjuk a porcukrot és a tejszínt is. Alacsony fokozaton addig keverjük, amíg szép sima, kenhető állagot kapunk.
Ha túl sűrű, adjunk még hozzá 1-1 evőkanál tejszínt. Ha túl lágy, adjunk hozzá 30–60 g porcukrot.
A kész krémet töltsük habzsákba és a végén vágjunk kb 1 cm-es nyílást.
Díszítés:
Öntsük a cukrot egy kis tálba.
Ha a kekszek teljesen kihűltek, kenjünk rájuk egy vékony réteg vajkrémet. Finoman nyomjuk a kekszek tetejét a cukorba: ez adja a „havas”, puha felületet.
A habzsákkal nyomjunk egy fehér ovális foltot a keksz alsó részére, ez lesz a pofi (ez akár olvasztott fehér csokiból is készülhet).
A pofiba nyomjunk egy fél csokicseppet orrnak a képen látható módon.
Nyomjunk olvasztott csokiból szemet, formázzunk szájat és apró piros dekor cukrok kerülnek a fülek helyére. Ha nincs szórócukor, használhatunk fondantot vagy olvasztott csokit is.
Díszítsük mindegyik kekszet.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »









