Jegesmedve keksz

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Jegesmedve keksz

Hozzávalók:
Keksz:

  • 17 dkg vaj
  • 10 dkg mascarpone
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 tojás (56 g)
  • 2 teáskanál vaníliakivonat (vagy vaníliapaszta)
  • 37,5 dkg finomliszt
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 0,5 teáskanál sütőpor
  • 0,5 teáskanál finom só

Krém:

  • 22 dkg vaj
  • 1 ek vaníliakivonat (vagy vaníliapaszta)
  • 0,5 teáskanál só
  • 10 dkg porcukor
  • 60 g habtejszín

Díszítés:

  • kristálycukor (vagy fehér dekocukor)
  • csokicsepp
  • kevés olvasztott csoki
  • rózsaszín dekorcukor

Elkészítése:

Tészta:

Egy nagy tálban a puha vajat és a krémsajtot közepes fokozaton habosra keverjük. Hozzáadjuk a kristálycukrot és közepesen fokozaton pár percig keverjük, amíg a massza kivilágosodik. Hozzáadjuk a tojást és a vaníliát, majd összedolgozzuk.

Egy másik tálban elkeverjük a lisztet, a keményítőt, a sütőport és a sót.

A száraz keveréket két részletben a vajas masszához adjuk, alacsony fokozaton csak addig keverve, amíg összeáll. A tészta ilyenkor még ragacsos lesz. Osszuk két részre, csomagoljuk folpackba, lapítsuk kb 1,5 cm vastagra és tegyük hűtőbe kb 2 órára (vagy fagyasztóban 30 percig pihentessük).

Formázás, sütés:

Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra és béleljünk ki 2 nagy tepsit sütőpapírral.

Vegyük elő az egyik tésztát, nyújtsuk 8–9 mm vastagra, közben lisztezzük a felületet és a sodrófát. Szaggassunk belőle 6,5 cm-es köröket és tegyük a tepsire.

A maradék tésztából szúrjunk ki kisebb, kb 2 cm-es köröket a fülekhez. Vágjunk le ezekből egy picit, hogy jól illeszkedjenek a nagy körhöz, majd nyomjuk a fejhez.

A formázott kekszeket tegyük be 15 percre a hűtőbe vagy 5 percre a fagyasztóba, így megtartják a formájukat.

Hűtés után süssük 12–14 percig, amíg kicsit elkezd barnulni. Ha megsült, hűtsük ki díszítés előtt teljesen. A leeső tésztát újra összegyúrjuk, lehűtjük, és ugyanígy megsütjük a második adag tésztával együtt.

Krém:

A puha vajat 30 másodpercig keverjük közepes fokozaton, amíg krémes állagú lesz. Ezután hozzáadjuk a vaníliát és a sót, majd alacsony fokozaton tovább keverjük.
Apránként hozzáadjuk a porcukrot és a tejszínt is. Alacsony fokozaton addig keverjük, amíg szép sima, kenhető állagot kapunk.
Ha túl sűrű, adjunk még hozzá 1-1 evőkanál tejszínt. Ha túl lágy, adjunk hozzá 30–60 g porcukrot.
A kész krémet töltsük habzsákba és a végén vágjunk kb 1 cm-es nyílást.

Díszítés:

Öntsük a cukrot egy kis tálba.

Ha a kekszek teljesen kihűltek, kenjünk rájuk egy vékony réteg vajkrémet. Finoman nyomjuk a kekszek tetejét a cukorba: ez adja a „havas”, puha felületet.
A habzsákkal nyomjunk egy fehér ovális foltot a keksz alsó részére, ez lesz a pofi (ez akár olvasztott fehér csokiból is készülhet).
A pofiba nyomjunk egy fél csokicseppet orrnak a képen látható módon.
Nyomjunk olvasztott csokiból szemet, formázzunk szájat és apró piros dekor cukrok kerülnek a fülek helyére. Ha nincs szórócukor, használhatunk fondantot vagy olvasztott csokit is.

Díszítsük mindegyik kekszet.