Szilvás galette recept

Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg hideg vaj
- 5 dkg porcukor
- csipetnyi só
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 1/2 citrom héja reszelve
A töltelékhez:
- 10 szép nagy, érett szilva
- 3-4 ek cukor
- 1 ek kekszmorzsa
- 1 ek mandulapehely
- 1 ek almáspite fűszerkeverék (fahéj, kardamom, ánizs, szegfűszeg, gyömbér, citromhéj)
Elkészítése:
Összegyúrjuk a lisztet a lereszelt hideg vajjal, a cukorral és a sóval. Ha kell, adunk még hozzá egy-két evőkanál hideg vizet. Fél órára hideg helyre tesszük.
Közben a szilvát megmossuk, kimagozzuk, méretétől függően félbe vágjuk.
Előmelegítjük a sütőt 170 fokra. Egy 20 cm-es piteformát előkészítünk, amelyiknek sima széle van. A tésztát kinyújtjuk 2-3 milliméter vastagságú kerek lappá. Beletesszük a formába és megszurkáljuk villával, majd megszórjuk kekszmorzsával és megtöltjük a töltelékkel úgy, hogy a tészta szélein 3 cm-es üres részt hagyunk: először kirakjuk a félbevágott szilvával, majd cukrozzuk és a fűszert is rászórjuk. A kihagyott tésztát hajtogassuk rá a töltelékre úgy, hogy körben összecsippentgetjük. A végeredmény egy látványos, rusztikus sütemény lesz. Végül szórjuk rá a mandulapelyhet.
Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »