Szilvás galette

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • csipetnyi só
  • 1 tojás sárgája
  • 1/2 citrom héja reszelve

A töltelékhez:

  • 10 szép nagy, érett szilva
  • 3-4 ek cukor
  • 1 ek kekszmorzsa
  • 1 ek mandulapehely
  • 1 ek almáspite fűszerkeverék (fahéj, kardamom, ánizs, szegfűszeg, gyömbér, citromhéj)

Elkészítése:

Összegyúrjuk a lisztet a lereszelt hideg vajjal, a cukorral és a sóval. Ha kell, adunk még hozzá egy-két evőkanál hideg vizet. Fél órára hideg helyre tesszük.

Közben a szilvát megmossuk, kimagozzuk, méretétől függően félbe vágjuk.

Előmelegítjük a sütőt 170 fokra. Egy 20 cm-es piteformát előkészítünk, amelyiknek sima széle van. A tésztát kinyújtjuk 2-3 milliméter vastagságú kerek lappá. Beletesszük a formába és megszurkáljuk villával, majd megszórjuk kekszmorzsával és megtöltjük a töltelékkel úgy, hogy a tészta szélein 3 cm-es üres részt hagyunk: először kirakjuk a félbevágott szilvával, majd cukrozzuk és a fűszert is rászórjuk. A kihagyott tésztát hajtogassuk rá a töltelékre úgy, hogy körben összecsippentgetjük. A végeredmény egy látványos, rusztikus sütemény lesz. Végül szórjuk rá a mandulapelyhet.

Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.