Szeder szelet recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 6 evőkanál kristálycukor
- 4 evőkanál liszt
- 2 evőkanál sötét kakaó
- fél csomag sütőpor
- 1 dl étolaj
Krémhez:
- 35 dkg szederlekvár
- 1 csomag zselatin fix
- 3,5 dl habtejszín
Tetejéhez:
- 5 dl sűrű házi szederszörp
- 2 dl szénsavas ásványvíz
- 2 csomag vanília puding
Elkészítése:
6 tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az étolajat. A lisztet, kakaót, sütőport összekeverjük egy tálban és kanalanként hozzáadjuk a tojásos masszához. A tojásfehérjét habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a masszába. Egy normál – sütőpapírral bélelt – tepsibe öntjük. 170 fokon előmelegített sütőbe tesszük és tűpróbáig sütjük.
A krémhez a házilag készített szederlekvárt beleöntjük egy tálba, hozzáadjuk a zseléfixet, elkeverjük és kb. 30 percre a hűtőbe tesszük. A habtejszínt keményre felverjük, majd a lekvárhoz adagolva, fakanállal óvatosan összeforgatjuk. A kihűlt lapra felvisszük és egyenletesen eloszlatjuk.
A tetejéhez a szörpöt – szintén saját házi – az ásványvízzel összekeverjük, a vaníliapudingokat egy lábosba tesszük és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk apránként a szörpös italt, majd addig főzzük, míg besűrűsödik.
Folyamatos keveréssel langyosra hűtjük és ráöntjük a krémre. Elsímitjuk. Gyorsan kell dolgozni, mert hamar szilárdul. 2-3 órára hűtőbe tesszük, majd vizes késsel tetszés szerinti kockákra vágjuk.
Igazi hűsítő, gyümölcsös desszert a nyári melegben.
Tipp:
Ez a süti a szeder jellegéből adódóan fanyarkás. Aki édesebben szeretné elkészíteni az a tetejéhez a pudinghoz tehet pár kanál cukrot is. A szederlekvár, szeder szörp nálam házi készítésű, nagyon sűrű mindkettő, és alig tartalmaz cukrot.