Százrétű rétes recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
- 20 dkg vaj
- 30 dkg liszt
- 2 vaníliás cukor
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 cs sütőpor
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- csipet só
- tejföl, amennyit a tészta felvesz (2-4 kanál)
A réteslaphoz:
- 8 db réteslap
Töltelékek:
- 25 dkg darált mák
- 30 dkg darált dió
- 1 kg tehéntúró
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 citrom reszelt héja
- 3 evőkanál búzadara
- 1,5 kg alma
- fahéj
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 20 dkg mazsola
- 4 dl tejföl
- cukor
- olaj
Elkészítése:
A fenti hozzávalók a közepestől kicsit nagyobb méretű tepsihez elegendő mennyiségek, a réteslap méretét vegyük figyelembe!
Először az omlós tésztát készítjük el. A szobahőmérsékletű vajat a liszttel, a cukorral, a vaníliás cukorral, a sütőporral, 2 tojás sárgájával és egy csipet sóval jól összegyúrjuk. Annyi tejfölt adjunk hozzá, hogy omlós tészta állagot kapjunk. Amikor a tészta szépen összeállt, kinyújtjuk és a tepsi aljára helyezzük, és megszurkáljuk.
Ezután elkezdjük a töltelékek rétegezését.
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, és ízlés szerint adunk hozzá cukrot és fahéjat. Hozzákeverünk két evőkanál zsemlemorzsát is, majd jól kinyomkodva egyenletesen az omlós tésztára rakjuk. Ezután ráteszünk 3 réteslapot, és megkenjük olajjal.
Ezután egyenletesen rásimítjuk a cukorral (ízlés szerint cukrozzuk) összekevert darált diót. A diós réteg tetejére egy pici olajat és mártás sűrűségű tejfölt pötyögtetünk, majd 3 réteslapot helyezünk rá. (Ha túl sűrű a tejfölünk, akkor kevés tejjel hígítsuk, és egyenletesen keverjük el, hogy mártás állagú legyen.) Ezt a réteslapot is olajozzuk meg.
A túrót keverjük össze ízlés szerint cukorral, a citrom reszelt héjával és 4 tojás sárgájával. A legvégén adjuk hozzá a 6 tojásfehérjéből cukorral felvert habot, majd 2 evőkanál búzadarát. A réteslapra kenjünk a túrós krém felét, erre egyenletesen simítsuk rá a cukorral elkevert darált mákot, és fektessük rá az újabb 3 réteslapot, amit az előzőekhez hasonlóan megolajozunk.
Utoljára a túrós krémet kenjük a réteslapra, melynek a tetejére a tejben vagy cukros vízben áztatott mazsolát szórjuk. Réteslappal zárjuk a túrós, mazsolás réteg tetejét, melyet a szokásos módon megolajozunk. Ezután tegyük előmelegített, 180 fokos sütőbe a tepsinket. Körülbelül 1 óra sütés minimum szükséges. Amikor már a teteje szépen pirulni kezd, nagyjából fél óra múlva, kivesszük és vékonyan megkenjük az 1 egész tojással elkevert 4 dl tejföllel, visszatesszük a sütőbe és szép aranybarnára sütjük 200 fokon. A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálalás előtt porcukorral szórjuk meg a tetejét.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »