Százrétű rétes recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
- 20 dkg vaj
- 30 dkg liszt
- 2 vaníliás cukor
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 cs sütőpor
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- csipet só
- tejföl, amennyit a tészta felvesz (2-4 kanál)
A réteslaphoz:
- 8 db réteslap
Töltelékek:
- 25 dkg darált mák
- 30 dkg darált dió
- 1 kg tehéntúró
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 citrom reszelt héja
- 3 evőkanál búzadara
- 1,5 kg alma
- fahéj
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 20 dkg mazsola
- 4 dl tejföl
- cukor
- olaj
Elkészítése:
A fenti hozzávalók a közepestől kicsit nagyobb méretű tepsihez elegendő mennyiségek, a réteslap méretét vegyük figyelembe!
Először az omlós tésztát készítjük el. A szobahőmérsékletű vajat a liszttel, a cukorral, a vaníliás cukorral, a sütőporral, 2 tojás sárgájával és egy csipet sóval jól összegyúrjuk. Annyi tejfölt adjunk hozzá, hogy omlós tészta állagot kapjunk. Amikor a tészta szépen összeállt, kinyújtjuk és a tepsi aljára helyezzük, és megszurkáljuk.
Ezután elkezdjük a töltelékek rétegezését.
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, és ízlés szerint adunk hozzá cukrot és fahéjat. Hozzákeverünk két evőkanál zsemlemorzsát is, majd jól kinyomkodva egyenletesen az omlós tésztára rakjuk. Ezután ráteszünk 3 réteslapot, és megkenjük olajjal.
Ezután egyenletesen rásimítjuk a cukorral (ízlés szerint cukrozzuk) összekevert darált diót. A diós réteg tetejére egy pici olajat és mártás sűrűségű tejfölt pötyögtetünk, majd 3 réteslapot helyezünk rá. (Ha túl sűrű a tejfölünk, akkor kevés tejjel hígítsuk, és egyenletesen keverjük el, hogy mártás állagú legyen.) Ezt a réteslapot is olajozzuk meg.
A túrót keverjük össze ízlés szerint cukorral, a citrom reszelt héjával és 4 tojás sárgájával. A legvégén adjuk hozzá a 6 tojásfehérjéből cukorral felvert habot, majd 2 evőkanál búzadarát. A réteslapra kenjünk a túrós krém felét, erre egyenletesen simítsuk rá a cukorral elkevert darált mákot, és fektessük rá az újabb 3 réteslapot, amit az előzőekhez hasonlóan megolajozunk.
Utoljára a túrós krémet kenjük a réteslapra, melynek a tetejére a tejben vagy cukros vízben áztatott mazsolát szórjuk. Réteslappal zárjuk a túrós, mazsolás réteg tetejét, melyet a szokásos módon megolajozunk. Ezután tegyük előmelegített, 180 fokos sütőbe a tepsinket. Körülbelül 1 óra sütés minimum szükséges. Amikor már a teteje szépen pirulni kezd, nagyjából fél óra múlva, kivesszük és vékonyan megkenjük az 1 egész tojással elkevert 4 dl tejföllel, visszatesszük a sütőbe és szép aranybarnára sütjük 200 fokon. A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálalás előtt porcukorral szórjuk meg a tetejét.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »