Szabolcsi töltött káposzta (füstölt csülökkel) recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg sertés darált hús
- 1/4 kg rizs
- 2-3 fej vöröshagyma
- zsír
- pirospaprika
- só
- bors
- 1 doboz sűrített paradicsom
- 1 üveg paradicsomlé
- 1 kisebb füstölt csülök
- füstölt szalonna
- 3 közepes fej édes káposzta
- 2 gerezd fokhagyma
Elkészítése:
A darált húst egy tálba rakom, a rizst megmosom, és hozzáadom a húshoz.
A hagymákat zsíron megpirítom, lehúzom a tűzről, majd pirospaprikával megszórom (ez egy pörkölt alap), ráöntöm a húsra és a rizsre. Hozzáadom a sűrített paradicsomot, a sót, a borsot és az összezúzott fokhagymákat. Az egészet kézzel jól összedolgozom.
A káposzták közepét kivágom, forró, de nem lobogó vízbe helyezem fejjel lefelé.
A forró víztől a levelek leválnak a káposztáról, megpuhulnak, majd sorban kiszedem őket. A levelekről a csumát levágom, a közepénél kétfelé hasítom, majd a tölteléket belerakom úgy, hogy kicsi, tölcsér alakú formákat kapjak. Nem kell túl szorosra tekerni, hogy a rizsnek maradjon helye dagadni. Igyekszem minél kisebb káposztákat készíteni.
A megmaradt káposztaleveleket laskára, illetve hosszú csíkokra vágom, a fazék (vagy bogrács) aljára lerakom, majd megszórom egy maréknyi apróra vágott pirított szalonnával, és sorban lerakom a töltött káposztákat.
A csülköt kisebb darabokra vágom és minden sor káposztára rakok egy sor csülköt. A végén felöntöm vízzel hígított paradicsomlével majd készre főzöm.