Szabolcsi töltött káposzta (füstölt csülökkel)

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
240 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg sertés darált hús
  • 1/4 kg rizs
  • 2-3 fej vöröshagyma
  • zsír
  • pirospaprika
  • bors
  • 1 doboz sűrített paradicsom
  • 1 üveg paradicsomlé
  • 1 kisebb füstölt csülök
  • füstölt szalonna
  • 3 közepes fej édes káposzta
  • 2 gerezd fokhagyma

Elkészítése:

A darált húst egy tálba rakom, a rizst megmosom, és hozzáadom a húshoz.

A hagymákat zsíron megpirítom, lehúzom a tűzről, majd pirospaprikával megszórom (ez egy pörkölt alap), ráöntöm a húsra és a rizsre. Hozzáadom a sűrített paradicsomot, a sót, a borsot és az összezúzott fokhagymákat. Az egészet kézzel jól összedolgozom.

A káposzták közepét kivágom, forró, de nem lobogó vízbe helyezem fejjel lefelé.

A forró víztől a levelek leválnak a káposztáról, megpuhulnak, majd sorban kiszedem őket. A levelekről a csumát levágom, a közepénél kétfelé hasítom, majd a tölteléket belerakom úgy, hogy kicsi, tölcsér alakú formákat kapjak. Nem kell túl szorosra tekerni, hogy a rizsnek maradjon helye dagadni. Igyekszem minél kisebb káposztákat készíteni.

A megmaradt káposztaleveleket laskára, illetve hosszú csíkokra vágom, a fazék (vagy bogrács) aljára lerakom, majd megszórom egy maréknyi apróra vágott pirított szalonnával, és sorban lerakom a töltött káposztákat.

A csülköt kisebb darabokra vágom és minden sor káposztára rakok egy sor csülköt. A végén felöntöm vízzel hígított paradicsomlével majd készre főzöm.