Stollen recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 dl tej
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2,5 dkg élesztő
- 3 ml rum
- 17 dkg kandírozott, aszalt gyümölcs
- 15 dkg mazsola
- 8 dkg mandula
- 1 narancs reszelt héja
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
- negyed kiskanál őrölt szerecsendió
- fél kiskanál őrölt fahéj
- fél kiskanál őrölt szegfűszeg
- 7,5 dkg vaj és 7,5 dkg porcukor a díszítéshez
Elkészítése:
A mazsolát rumba áztatjuk és a kandírozott gyümölcsöket és a mandulát apróra vágjuk.
A langyos tejet elkeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk és hozzáadjuk a sót. A vajat felolvasztjuk, de ne legyen forró! A liszthez hozzáadjuk a fűszereket, a tojást, a vajat és a felfuttatott élesztőt, a narancs és citrom héját, majd az alaposan lecsepegtetett mazsolát és kandírozott gyümölcsöket, mandulát. Alaposan összedolgozzuk. Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük.
A sütőt 175 fokra előmelegítjük és a tepsit sütőpapírral béleljük. A tésztát átgyúrjuk, majd egy 30 cm hosszú, elkeskenyedő végű rudat nyújtunk belőle. A rúd közepét nyújtófával elvékonyítjuk. Az egyik gömbölyded szélét ráhajtjuk és a mélyedésbe fektetjük. Mindkét hosszanti oldalát kezünkkel benyomkodjuk, gerincet formázunk a stollen tetején. Beletesszük a tepsibe és 15 percig pihentetjük.
55-60 perc alatt készre sütjük. A még forró süti tetejét olvasztott vajjal megkenjük és alaposan megszórjuk porcukorral.
majd a sütőlemezre tesszük, és 15 percen át kelesztjük. Ha megkelt a kalács, 55-60 perc alatt készre sütjük az előmelegített 175 C-os sütőben. A kisült kalács tetejét, még forrón lekenjük az olvasztott vajjal, és vastagon leporcukrozzuk.
Tipp:
Tettem bele még kandírozott narancs és citrom héjat, birsalma sajtot.