Stollen recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 dl tej
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2,5 dkg élesztő
- 3 ml rum
- 17 dkg kandírozott, aszalt gyümölcs
- 15 dkg mazsola
- 8 dkg mandula
- 1 narancs reszelt héja
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
- negyed kiskanál őrölt szerecsendió
- fél kiskanál őrölt fahéj
- fél kiskanál őrölt szegfűszeg
- 7,5 dkg vaj és 7,5 dkg porcukor a díszítéshez
Elkészítése:
A mazsolát rumba áztatjuk és a kandírozott gyümölcsöket és a mandulát apróra vágjuk.
A langyos tejet elkeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk és hozzáadjuk a sót. A vajat felolvasztjuk, de ne legyen forró! A liszthez hozzáadjuk a fűszereket, a tojást, a vajat és a felfuttatott élesztőt, a narancs és citrom héját, majd az alaposan lecsepegtetett mazsolát és kandírozott gyümölcsöket, mandulát. Alaposan összedolgozzuk. Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük.
A sütőt 175 fokra előmelegítjük és a tepsit sütőpapírral béleljük. A tésztát átgyúrjuk, majd egy 30 cm hosszú, elkeskenyedő végű rudat nyújtunk belőle. A rúd közepét nyújtófával elvékonyítjuk. Az egyik gömbölyded szélét ráhajtjuk és a mélyedésbe fektetjük. Mindkét hosszanti oldalát kezünkkel benyomkodjuk, gerincet formázunk a stollen tetején. Beletesszük a tepsibe és 15 percig pihentetjük.
55-60 perc alatt készre sütjük. A még forró süti tetejét olvasztott vajjal megkenjük és alaposan megszórjuk porcukorral.
majd a sütőlemezre tesszük, és 15 percen át kelesztjük. Ha megkelt a kalács, 55-60 perc alatt készre sütjük az előmelegített 175 C-os sütőben. A kisült kalács tetejét, még forrón lekenjük az olvasztott vajjal, és vastagon leporcukrozzuk.
Tipp:
Tettem bele még kandírozott narancs és citrom héjat, birsalma sajtot.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 mennyei epres torta recept, amit imádni fogsz
Az eper az egyik legnépszerűbb gyümölcs tavasszal és nyáron, és nem véletle
Tovább olvasom »
Hűs nyári örömök: 9 isteni gyümölcsleves recept
Ebben a válogatásban kilenc különleges gyümölcslevest gyűjtöttünk össze, am
Tovább olvasom »
A legfinomabb házi gyömbérszörp
A gyömbér nemcsak jellegzetes aromája és kellemesen csípős íze miatt kedvel
Tovább olvasom »
Így készül a tökéletes alaplé – Tippek és trükkök lépésről lépésre
Egy igazán jó alaplé a lelke számtalan levesnek, mártásnak, rizottónak, sőt
Tovább olvasom »
TOP 5 grill pác, ami minden visz
A nyári grillpartik titkos fegyvere nem a grillsütő vagy a szélcsendes idő,
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.04.22 kedd
Van, amikor egyszerűen semmi ötletünk sincs, mit tegyünk az asztalra – főle
Tovább olvasom »