Stollen recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 dl tej
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 2,5 dkg élesztő
- 3 ml rum
- 17 dkg kandírozott, aszalt gyümölcs
- 15 dkg mazsola
- 8 dkg mandula
- 1 narancs reszelt héja
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
- negyed kiskanál őrölt szerecsendió
- fél kiskanál őrölt fahéj
- fél kiskanál őrölt szegfűszeg
- 7,5 dkg vaj és 7,5 dkg porcukor a díszítéshez
Elkészítése:
A mazsolát rumba áztatjuk és a kandírozott gyümölcsöket és a mandulát apróra vágjuk.
A langyos tejet elkeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk és hozzáadjuk a sót. A vajat felolvasztjuk, de ne legyen forró! A liszthez hozzáadjuk a fűszereket, a tojást, a vajat és a felfuttatott élesztőt, a narancs és citrom héját, majd az alaposan lecsepegtetett mazsolát és kandírozott gyümölcsöket, mandulát. Alaposan összedolgozzuk. Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük.
A sütőt 175 fokra előmelegítjük és a tepsit sütőpapírral béleljük. A tésztát átgyúrjuk, majd egy 30 cm hosszú, elkeskenyedő végű rudat nyújtunk belőle. A rúd közepét nyújtófával elvékonyítjuk. Az egyik gömbölyded szélét ráhajtjuk és a mélyedésbe fektetjük. Mindkét hosszanti oldalát kezünkkel benyomkodjuk, gerincet formázunk a stollen tetején. Beletesszük a tepsibe és 15 percig pihentetjük.
55-60 perc alatt készre sütjük. A még forró süti tetejét olvasztott vajjal megkenjük és alaposan megszórjuk porcukorral.
majd a sütőlemezre tesszük, és 15 percen át kelesztjük. Ha megkelt a kalács, 55-60 perc alatt készre sütjük az előmelegített 175 C-os sütőben. A kisült kalács tetejét, még forrón lekenjük az olvasztott vajjal, és vastagon leporcukrozzuk.
Tipp:
Tettem bele még kandírozott narancs és citrom héjat, birsalma sajtot.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Különleges karácsonyi kekszek és linzerek – 12 ünnepi finomság amit nem látsz minden nap
Az ünnepi időszakban jólesik néhány különleges aprósütemény, amely nemcsak
Tovább olvasom »
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »
Könnyed köretek az ünnepi menühöz – 12 majonézmentes saláta
A karácsonyi ételek mellé sokszor jól esik egy friss, könnyű saláta, amely
Tovább olvasom »
Karácsonyi ünnepi menü: 12 kipróbált töltött hús recept
A karácsonyi asztalon mindig jól mutat egy szaftos, gazdagon töltött húsfél
Tovább olvasom »
Keksztekercs gyűjtemény – 12 klasszikus és különleges variáció egy helyen
Ha nincs kedved órákig nyújtani vagy sütőt melegíteni, akkor a keksztekercs
Tovább olvasom »
Zserbó új köntösben: 4 kreatív finomság, zserbó helyet (vagy mellé)
A zserbó ízvilága sokak kedvence, de nem mindig van idő vagy kedv elkészíte
Tovább olvasom »

