Stollen recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 dl tej
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 dkg élesztő
- 3 ml rum
- 17 dkg kandírozott aszalt gyümölcs
- 15 dkg mazsola
- 8 dkg mandula
- 1 narancs lereszelt héja
- 1 citrom lereszelt héja
- csipet só
- negyed kiskanál szerecsendió őrlemény
- fél kiskanál őrölt fahéj
- fél kiskanál őrölt szegfűszeg
Díszítéshez:
- 7,5 dkg vaj
- 7,5 dkg porcukor a díszítéshez
Elkészítése:
A mazsolát rumba áztatjuk, a kandírozott gyümölcsöket és a mandulát nagyon apróra daraboljuk.
A tejet összekeverjük a porcukorral, belemorzsoljuk az élesztőt és félretesszük meleg helyre. A lisztet tegyük egy üstbe, amiben a tésztát fogjuk dagasztani és keverjük el a lisztben a kevés sót. A vajat olvasszuk fel, de ügyeljünk, hogy ne legyen forró, csak langyos! Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, az őrölt fűszereket és a narancs valamint a citrom reszelt héját. Az összetevőket alaposan keverjük össze, majd öntsük a lisztre. A tésztát alaposan gyúrjuk össze , legalább 10 percen át dagasszuk, majd tegyük hozzá a lecsurgatott mazsolát, az apróra vágott mandulát és kandírozott gyümölcsöket. Ha ez megvan, ismét alaposan gyúrjuk át a tésztát, majd takarjuk le, és meleg helyre téve, kb 90 perc alatt kelesszük a kétszeresére. A sütőt előmelegítjük 175 fokra, a sütőlemezt sütőpapírral lefedjük.
A kelesztés után átgyúrjuk a tésztát, majd egy 30 cm hosszú, elkeskenyedő végű rudat nyújtunk belőle. A rúd közepét nyújtófával elvékonyítjuk. Az egyik gömbölyded szélét ráhajtjuk, és a mélyedésbe fektetjük. Mindkét hosszanti oldalát kezünkkel benyomkodjuk, gerincet formázunk a stollen tetején, majd a sütőlemezre tesszük, és 15 percen át kelesztjük. Ha megkelt a kalács, 55-60 perc alatt készre sütjük az előmelegített 175 fokos sütőben. A kisült kalács tetejét, még forrón lekenjük az olvasztott vajjal és vastagon leporcukrozzuk.
A teljesen kihűlt kalácsot fóliába csomagolva hűvös helyen tároljuk. Sokáig eláll! Fogyasztáshoz vékony szeleteket vágunk és úgy kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »