Stollen

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
200 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Stollen

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl tej
  • 1 tojás
  • 5 dkg élesztő
  • 3 ml rum
  • 17 dkg kandírozott aszalt gyümölcs
  • 15 dkg mazsola
  • 8 dkg mandula
  • 1 narancs lereszelt héja
  • 1 citrom lereszelt héja
  • csipet só
  • negyed kiskanál szerecsendió őrlemény
  • fél kiskanál őrölt fahéj
  • fél kiskanál őrölt szegfűszeg

Díszítéshez:

  • 7,5 dkg vaj
  • 7,5 dkg porcukor a díszítéshez

Elkészítése:

A mazsolát rumba áztatjuk, a kandírozott gyümölcsöket és a mandulát nagyon apróra daraboljuk.

A tejet összekeverjük a porcukorral, belemorzsoljuk az élesztőt és félretesszük meleg helyre. A lisztet tegyük egy üstbe, amiben a tésztát fogjuk dagasztani és keverjük el a lisztben a kevés sót. A vajat olvasszuk fel, de ügyeljünk, hogy ne legyen forró, csak langyos! Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, az őrölt fűszereket és a narancs valamint a citrom reszelt héját. Az összetevőket alaposan keverjük össze, majd öntsük a lisztre. A tésztát alaposan gyúrjuk össze , legalább 10 percen át dagasszuk, majd tegyük hozzá a lecsurgatott mazsolát, az apróra vágott mandulát és kandírozott gyümölcsöket. Ha ez megvan, ismét alaposan gyúrjuk át a tésztát, majd takarjuk le, és meleg helyre téve, kb 90 perc alatt kelesszük a kétszeresére. A sütőt előmelegítjük 175 fokra, a sütőlemezt sütőpapírral lefedjük.

A kelesztés után átgyúrjuk a tésztát, majd egy 30 cm hosszú, elkeskenyedő végű rudat nyújtunk belőle. A rúd közepét nyújtófával elvékonyítjuk. Az egyik gömbölyded szélét ráhajtjuk, és a mélyedésbe fektetjük. Mindkét hosszanti oldalát kezünkkel benyomkodjuk, gerincet formázunk a stollen tetején, majd a sütőlemezre tesszük, és 15 percen át kelesztjük. Ha megkelt a kalács, 55-60 perc alatt készre sütjük az előmelegített 175 fokos sütőben. A kisült kalács tetejét, még forrón lekenjük az olvasztott vajjal és vastagon leporcukrozzuk.

A teljesen kihűlt kalácsot fóliába csomagolva hűvös helyen tároljuk. Sokáig eláll! Fogyasztáshoz vékony szeleteket vágunk és úgy kínáljuk.