Somlói szelet recept
Hozzávalók:
- 8 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 20 dkg finomliszt
- 20 dkg cukor
- 5 dkg darált dió
- 1 csapott evőkanál kakaó
- 1 fiola rum aroma
- 1/2 dl tej
- 10 dkg mazsola
A krémhez:
- 4 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 10 dkg cukor
- 3 vaníliás pudingpor
- 8 dl tej
- 1 evőkanál kakaópor
- 10 dkg darált dió
- 2 vaníliás cukor
A díszítéshez,tálaláshoz:
- 10 dkg olvasztott csokoládé
- 5 dl habtejszín
Elkészítése:
A tojásokat a cukorral jó habosra verjük elektromos habverővel, úgy jó 8-10 percig. Utána hozzá keverjük a fakanállal a lisztet. A tészta masszát 3 részre osztjuk.
Egyik marad sárgán,a másikba a kakaóport keverjük,a harmadikba a darált diót. Külön sütjük meg 23×34 cm-es sütőpapírral bélelt tepsiben.
A krém készítése:
A tojássárgákat a cukorral,pudingporral, vaníliás cukorral, kevés tejjel simára keverjük, majd a megmaradt tejjel összekeverve felfőzzük sűrűre. Tűzről levéve,3 részre osztjuk.
Az elsőt ízesítjük vaníliás cukorral, a második krémet kakaóval és fele mazsolával, a 3. krémet összekeverjük a maradék mazsolával és a dióval.
Összeállítás:
Az vaníliás piskótát tesszük alulra egy tepsibe,meglocsoljuk a tej és a rum aroma keverékével, rákenjük a vaníliás krémet, következik a kakaós lap, ezt is meglocsoljuk a rumos tejjel, majd rákenjük a kakaós krémet.
Rátesszük a diós lapot,ezt is meglocsoljuk és rásimítjuk a diós krémet.
Alufóliával lefedjük. Hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Másnap szeleteljük, a felvert tejszínhabbal és olvasztott csokoládéval tálaljuk. Nagyon-nagyon finom.