Somlói szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 8 db tojás
  • 20 dkg finomliszt
  • 20 dkg cukor
  • 5 dkg darált dió
  • 1 csapott evőkanál kakaó
  • 1 fiola rum aroma
  • 1/2 dl tej
  • 10 dkg mazsola

A krémhez:

  • 4 db tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 3 vaníliás pudingpor
  • 8 dl tej
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 10 dkg darált dió
  • 2 vaníliás cukor

A díszítéshez,tálaláshoz:

  • 10 dkg olvasztott csokoládé
  • 5 dl habtejszín

Elkészítése:

A tojásokat a cukorral jó habosra verjük elektromos habverővel, úgy jó 8-10 percig. Utána hozzá keverjük a fakanállal a lisztet. A tészta masszát 3 részre osztjuk.

Egyik marad sárgán,a másikba a kakaóport keverjük,a harmadikba a darált diót. Külön sütjük meg 23×34 cm-es sütőpapírral bélelt tepsiben.

A krém készítése:

A tojássárgákat a cukorral,pudingporral, vaníliás cukorral, kevés tejjel simára keverjük, majd a megmaradt tejjel összekeverve felfőzzük sűrűre. Tűzről levéve,3 részre osztjuk.

Az elsőt ízesítjük vaníliás cukorral, a második krémet kakaóval és fele mazsolával, a 3. krémet összekeverjük a maradék mazsolával és a dióval.

Összeállítás:

Az vaníliás piskótát tesszük alulra egy tepsibe,meglocsoljuk a tej és a rum aroma keverékével, rákenjük a vaníliás krémet, következik a kakaós lap, ezt is meglocsoljuk a rumos tejjel, majd rákenjük a kakaós krémet.

Rátesszük a diós lapot,ezt is meglocsoljuk és rásimítjuk a diós krémet.

Alufóliával lefedjük. Hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Másnap szeleteljük, a felvert tejszínhabbal és olvasztott csokoládéval tálaljuk. Nagyon-nagyon finom.