Sok magvas baguette recept
Hozzávalók:
- 45 dkg finomliszt
- 15 dkg tönkölybúza
- 3 dkg friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 4 dl víz
- 1 dl napraforgó olaj
- 1 kávéskanál só
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (lekenéshez)
- 3 g napraforgómag (szóráshoz)
- 2 g szezámmag (szóráshoz)
Elkészítése:
Az “Öreg” kovász készítése
A 10 dkg finomlisztet, 3 dkg friss élesztőt és 1 dl langyos, cukros vizet felfuttatjuk. A legjobb, ha előző nap készítjük el, de ha sietünk elég lesz 3 óra is.
A bagett bedagasztása, formázása:
A maradék fehér lisztet, tönkölybúza lisztet, sót, átszitáljuk. A maradék langyos vizet, valamint az öreg kovászt, napraforgó olajat hozzáadjuk, alaposan összegyúrjuk. 60 percet kelesztjük meleg helyen. 35 fokosra állítjuk a sütőt, tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük benne.
A pihentetés után lisztezett deszkán 3 egyforma cipót készítünk. A levegőt alaposan kinyomjuk a tésztából gyúrás közben.
A tésztákat megformázzuk, olyan 3-4 ujjnyi szélesre és a tepsi szélességű hosszúra. 20 percet pihentetjük ismét.
Mielőtt betennénk a sütőbe, megkenjük tojással, a tetejére rászórjuk a magvakat és keresztbe bevagdossuk a tetejét.
Sütése:
A sütőt 200 fokra előmelegítjük, 35-40 perc alatt pirosra sütjük a bagetteket. Finom, ropogós lesz a héja, ha teszünk be egy bögre vizet, amivel párásítjuk a levegőt.