Sok magvas baguette

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
360 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 45 dkg finomliszt
  • 15 dkg tönkölybúza
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 dl víz
  • 1 dl napraforgó olaj
  • 1 kávéskanál só
  • 1 db tojás (lekenéshez)
  • 3 g napraforgómag (szóráshoz)
  • 2 g szezámmag (szóráshoz)

Elkészítése:

Az “Öreg” kovász készítése

A 10 dkg finomlisztet, 3 dkg friss élesztőt és 1 dl langyos, cukros vizet felfuttatjuk. A legjobb, ha előző nap készítjük el, de ha sietünk elég lesz 3 óra is.

A bagett bedagasztása, formázása:

A maradék fehér lisztet, tönkölybúza lisztet, sót, átszitáljuk. A maradék langyos vizet, valamint az öreg kovászt, napraforgó olajat hozzáadjuk, alaposan összegyúrjuk. 60 percet kelesztjük meleg helyen. 35 fokosra állítjuk a sütőt, tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük benne.

A pihentetés után lisztezett deszkán 3 egyforma cipót készítünk. A levegőt alaposan kinyomjuk a tésztából gyúrás közben.

A tésztákat megformázzuk, olyan 3-4 ujjnyi szélesre és a tepsi szélességű hosszúra. 20 percet pihentetjük ismét.

Mielőtt betennénk a sütőbe, megkenjük tojással, a tetejére rászórjuk a magvakat és keresztbe bevagdossuk a tetejét.

Sütése:

A sütőt 200 fokra előmelegítjük, 35-40 perc alatt pirosra sütjük a bagetteket. Finom, ropogós lesz a héja, ha teszünk be egy bögre vizet, amivel párásítjuk a levegőt.