Scolebrod vagyis vanília krémes süti recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 8 dkg porcukor
- 8 dkg olvasztott vaj vagy margarin
- 4 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 2 teáskanál őrölt kardamom
A töltelékhez:
- 3 evőkanál krémes krémpor
- 2 dl tej
A cukormázhoz:
- 1 evőkanál citromlé
- 3 evőkanál porcukor
- kókuszreszelék a forgatáshoz
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból a szokásos módon kelt tésztát készítünk, annyi különbséggel, hogy a kardamomot kis mozsárban porrá őröljük és így keverjük a lisztbe. Letakarva, meleg helyen 1 óráig kelesztjük. Az idő letelte után ismét átgyúrjuk és letakarva további félóráig kelesztjük.
A tésztát újra átgyúrjuk, majd 6 egyenlő részre osztjuk és gombócokká formáljuk. A gombócokat kissé kilapítjuk, közepükbe kis mélyedést készítünk.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a gombócokat és krémporból készült krémet töltünk a kráterekbe ( a krémport mixerrel elkeverjük a tejjel).
180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, ez kb 10-15 perc.
A mázhoz egy tálba szitáljuk a porcukrot és a citromlevet. Ezzel bekenjük a kissé kihűlt sütik oldalát és meghempergetjük őket kókuszreszelékben.
Tipp:
A svéd süti illata reggel szinte mámorító!