Scolebrod vagyis vanília krémes süti

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 8 dkg porcukor
  • 8 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • 4 dkg friss élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 2 teáskanál őrölt kardamom

A töltelékhez:

  • 3 evőkanál krémes krémpor
  • 2 dl tej

A cukormázhoz:

  • 1 evőkanál citromlé
  • 3 evőkanál porcukor
  • kókuszreszelék a forgatáshoz

Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból a szokásos módon kelt tésztát készítünk, annyi különbséggel, hogy a kardamomot kis mozsárban porrá őröljük és így keverjük a lisztbe. Letakarva, meleg helyen 1 óráig kelesztjük. Az idő letelte után ismét átgyúrjuk és letakarva további félóráig kelesztjük.

A tésztát újra átgyúrjuk, majd 6 egyenlő részre osztjuk és gombócokká formáljuk. A gombócokat kissé kilapítjuk, közepükbe kis mélyedést készítünk.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a gombócokat és krémporból készült krémet töltünk a kráterekbe ( a krémport mixerrel elkeverjük a tejjel).

180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, ez kb 10-15 perc.

A mázhoz egy tálba szitáljuk a porcukrot és a citromlevet. Ezzel bekenjük a kissé kihűlt sütik oldalát és meghempergetjük őket kókuszreszelékben.

Tipp:

A svéd süti illata reggel szinte mámorító!