Rozsos cipó recept

Hozzávalók:
Kovász:
- 150 g kenyérliszt
- 50 g világos rozsliszt
- 5 g élesztő
- 2 dl hideg víz
Másnap:
- 50 g világos rozsliszt
- 250 g kenyérliszt
- 10 g só
- 1 ek olívaolaj
- 10 g élesztő
- 1 dl langyos víz
- csipet fűszerkömény
Elkészítése:
A kovász elkészítése:
Kelesztő edénybe kimérjük a liszteket, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük. Fokozatosan öntjük hozzá a hideg vizet, hogy nokedli tésztát kapjunk. Másnapig letakarva a konyhapulton hagyjuk.
Másnap:
A kovászra öntjük csurgatva az olajat. Egy külön edénybe mérjük a liszteket, sót, élesztőt, jól elkeverjük, majd a kovászhoz adjuk. Fokozatos adjuk hozzá a langyos vizet is.
Jól bedagasszuk (ha nagyon ragadna, sima liszttel segíthetünk rajta), akkor jó, ha elválik az edény falától és a tészta nem ragad, kicsit keményebb tésztát gyúrunk. Félretesszük meleg helyre 40 percig pihentetni.
40 perc elteltével átgyúrjuk, majd ismét 40 percig kelesztjük, míg duplájára nem nő. A 2. kelesztés vége fele bemelegítjük a sütőt, az elején pedig beáztatjuk a római tálat. Míg melegszik a sütő, formázzuk a kenyeret.
Római tál aljába sütőpapírt teszünk, belülről az alját és tetejét is alaposan bespricceljük vízzel (a sütőpapír alját és tetejét is). Belehelyezzük a kenyeret, a tetejét bevagdaljuk, rárakjuk a tál tetejét, az egész tálat kívülről is bespricceljük vízzel és mehet is a forró sütőbe.
1 óra sütés után levesszük a tál tetejét (akkor jó, ha levettük és a kenyér teteje világosbarna), majd fedő nélkül megpirítjuk. Ha kész, letakarva hagyjuk kihűlni. 760 g-os kenyér lesz belőle.
Sütési hőfok: 220 fok
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

9 ínycsiklandó ebéd ötlet, amikkel spórolhatsz egy kicsit!
Van amikor kevés pénzből kell okosan gazdálkodni. Ezekkel a finom és laktat
Tovább olvasom »
8 gyümölcsös süti, amitől a nyár még édesebb lesz
A nyár ízei egy tortában – friss, gyümölcsös, krémes sütemények, amik bárme
Tovább olvasom »
A fasírt is lehet különleges – 8 recept, amit imádni fogsz!
A fasírt igazi örök kedvenc – de ki mondta, hogy csak a klasszikus változat
Tovább olvasom »
Puha, krémes, gyümölcsös – 10 sütemény, amitől szebb lesz a hétvégéd
Egy finom házi sütemény mindig jó ötlet hétvégére – főleg, ha nem kell hozz
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.11. péntek
Ma egy igazi kényeztető menüvel készültünk! A napot egy selymes, sajtos-pór
Tovább olvasom »
12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »