Rozsos cipó recept

Hozzávalók:
Kovász:
- 150 g kenyérliszt
- 50 g világos rozsliszt
- 5 g élesztő
- 2 dl hideg víz
Másnap:
- 50 g világos rozsliszt
- 250 g kenyérliszt
- 10 g só
- 1 ek olívaolaj
- 10 g élesztő
- 1 dl langyos víz
- csipet fűszerkömény
Elkészítése:
A kovász elkészítése:
Kelesztő edénybe kimérjük a liszteket, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük. Fokozatosan öntjük hozzá a hideg vizet, hogy nokedli tésztát kapjunk. Másnapig letakarva a konyhapulton hagyjuk.
Másnap:
A kovászra öntjük csurgatva az olajat. Egy külön edénybe mérjük a liszteket, sót, élesztőt, jól elkeverjük, majd a kovászhoz adjuk. Fokozatos adjuk hozzá a langyos vizet is.
Jól bedagasszuk (ha nagyon ragadna, sima liszttel segíthetünk rajta), akkor jó, ha elválik az edény falától és a tészta nem ragad, kicsit keményebb tésztát gyúrunk. Félretesszük meleg helyre 40 percig pihentetni.
40 perc elteltével átgyúrjuk, majd ismét 40 percig kelesztjük, míg duplájára nem nő. A 2. kelesztés vége fele bemelegítjük a sütőt, az elején pedig beáztatjuk a római tálat. Míg melegszik a sütő, formázzuk a kenyeret.
Római tál aljába sütőpapírt teszünk, belülről az alját és tetejét is alaposan bespricceljük vízzel (a sütőpapír alját és tetejét is). Belehelyezzük a kenyeret, a tetejét bevagdaljuk, rárakjuk a tál tetejét, az egész tálat kívülről is bespricceljük vízzel és mehet is a forró sütőbe.
1 óra sütés után levesszük a tál tetejét (akkor jó, ha levettük és a kenyér teteje világosbarna), majd fedő nélkül megpirítjuk. Ha kész, letakarva hagyjuk kihűlni. 760 g-os kenyér lesz belőle.
Sütési hőfok: 220 fok
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »
10 nagyszerű bableves, amit ki kell próbálnod!
Ha van étel, ami igazi klasszikus a magyar konyhában, az bizony a bableves.
Tovább olvasom »
Inzulinrezisztencia vacsoraötletek – gyors és egészséges receptek
Az inzulinrezisztencia étrend egyik legnehezebb pontja a vacsora megtervezé
Tovább olvasom »
10 különleges és csodás torta telis-tele csokival!
Ez a válogatás a csokirajongók álma: krémes, mousse-os, gyümölcsös, sőt még
Tovább olvasom »