Rozsos cipó

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
160 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Kovász:

  • 150 g kenyérliszt
  • 50 g világos rozsliszt
  • 5 g élesztő
  • 2 dl hideg víz

Másnap:

  • 50 g világos rozsliszt
  • 250 g kenyérliszt
  • 10 g só
  • 1 ek olívaolaj
  • 10 g élesztő
  • 1 dl langyos víz
  • csipet fűszerkömény

Elkészítése:

A kovász elkészítése:

Kelesztő edénybe kimérjük a liszteket, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük.  Fokozatosan öntjük hozzá a hideg vizet, hogy nokedli tésztát kapjunk.  Másnapig letakarva a konyhapulton hagyjuk.

Másnap:

A kovászra öntjük csurgatva az olajat. Egy külön edénybe mérjük a liszteket, sót, élesztőt, jól elkeverjük, majd a kovászhoz adjuk. Fokozatos adjuk hozzá a langyos vizet is.

Jól bedagasszuk (ha nagyon ragadna, sima liszttel segíthetünk rajta), akkor jó, ha elválik az edény falától és a tészta nem ragad, kicsit keményebb tésztát gyúrunk. Félretesszük meleg helyre 40 percig pihentetni.

40 perc elteltével átgyúrjuk, majd ismét 40 percig kelesztjük, míg duplájára nem nő. A 2. kelesztés vége fele bemelegítjük a sütőt, az elején pedig beáztatjuk a római tálat. Míg melegszik a sütő, formázzuk a kenyeret.

Római tál aljába sütőpapírt teszünk, belülről az alját és tetejét is alaposan bespricceljük vízzel (a sütőpapír alját és tetejét is). Belehelyezzük a kenyeret, a tetejét bevagdaljuk, rárakjuk a tál tetejét, az egész tálat kívülről is bespricceljük vízzel és mehet is a forró sütőbe.

1 óra sütés után levesszük a tál tetejét (akkor jó, ha levettük és a kenyér teteje világosbarna), majd fedő nélkül megpirítjuk. Ha kész, letakarva hagyjuk kihűlni. 760 g-os kenyér lesz belőle.

Sütési hőfok: 220 fok