Rózsakalács diós töltelékkel recept

Hozzávalók 26 cm-es kapcsos tortaformához:
A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 4,2 dkg élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 10 dkg cukor
- 10 dkg puha vaj (vagy margarin)
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Töltelékhez:
- 20 dkg darált dió vagy mandula
- 6 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál tej
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
A tetejére:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 evőkanál tej
A végén megkenni:
- sárgabaracklekvár
Elkészítése:
A tészta dagasztásához használhatunk kenyérsütő gépet is. A szitált lisztben elkeverjük a cukrot. A tojásokat, a 2 dl langyos tejet és a puha vajat beletesszük a kenyérsütő üstjébe, majd erre ráöntjük a cukorral elkevert lisztet. A közepébe egy pici mélyedést csinálunk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a maradék fél dl tejet. Bekapcsoljuk a gépet dagasztás programra, majd amikor végzett a tésztát egy kelesztőtálba tesszük. 35-40 perc alatt a kétszeresére kelesztjük.
Amíg kel a tésztánk elkészíthetjük a tölteléket. A darált diót összekeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Hozzákeverjük a tejet és a félkeményre vert tojás fehérjét is.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen vékony téglalappá nyújtjuk, majd kenőkéssel elkenjük rajta a tölteléket. Hosszában feltekerjük, mint a bejglit, majd 14-15 szeletre vágjuk. A szeleteket kör alakban egy kivajazott, kilisztezett tortaformába tesszük, jó szorosan, hogy sütés közben felfelé keljenek. Lekenjük tojásos, tejes keverékkel, majd légkeveréses sütőben 180 fokon, kb 40 percig sütjük. Az első 15-20 perc után, amikor már a teteje megpirult, letakarjuk alufóliával.
Sima sütőben is lehet sütni, de ott magasabb hőfokon(kb 200 fok) és hosszabb ideig (50-60 perc).
Amikor a kalács megsült 10 percre letakarjuk tiszta konyharuhával, majd 10 perc után, még melegen megkenjük a tetejét sárgabaracklekvárral.
Tipp:
Cukorbetegek a töltelékben cukor helyett használjanak nyírfacukrot, vagy gyümölcscukrot, vagy Canderel port
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Húsimádóknak ajánlva – sajttal, gombával, zöldséggel rakott fogások
Ha egy igazán kiadós, szaftos, mutatós fogásra vágysz, ezek a rakott és töl
Tovább olvasom »
Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »