Rózsakalács diós töltelékkel recept
Hozzávalók 26 cm-es kapcsos tortaformához:
A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 4,2 dkg élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 10 dkg cukor
- 10 dkg puha vaj (vagy margarin)
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Töltelékhez:
- 20 dkg darált dió vagy mandula
- 6 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál tej
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
A tetejére:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 1 evőkanál tej
A végén megkenni:
- sárgabaracklekvár
Elkészítése:
A tészta dagasztásához használhatunk kenyérsütő gépet is. A szitált lisztben elkeverjük a cukrot. A tojásokat, a 2 dl langyos tejet és a puha vajat beletesszük a kenyérsütő üstjébe, majd erre ráöntjük a cukorral elkevert lisztet. A közepébe egy pici mélyedést csinálunk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a maradék fél dl tejet. Bekapcsoljuk a gépet dagasztás programra, majd amikor végzett a tésztát egy kelesztőtálba tesszük. 35-40 perc alatt a kétszeresére kelesztjük.
Amíg kel a tésztánk elkészíthetjük a tölteléket. A darált diót összekeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Hozzákeverjük a tejet és a félkeményre vert tojás fehérjét is.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen vékony téglalappá nyújtjuk, majd kenőkéssel elkenjük rajta a tölteléket. Hosszában feltekerjük, mint a bejglit, majd 14-15 szeletre vágjuk. A szeleteket kör alakban egy kivajazott, kilisztezett tortaformába tesszük, jó szorosan, hogy sütés közben felfelé keljenek. Lekenjük tojásos, tejes keverékkel, majd légkeveréses sütőben 180 fokon, kb 40 percig sütjük. Az első 15-20 perc után, amikor már a teteje megpirult, letakarjuk alufóliával.
Sima sütőben is lehet sütni, de ott magasabb hőfokon(kb 200 fok) és hosszabb ideig (50-60 perc).
Amikor a kalács megsült 10 percre letakarjuk tiszta konyharuhával, majd 10 perc után, még melegen megkenjük a tetejét sárgabaracklekvárral.
Tipp:
Cukorbetegek a töltelékben cukor helyett használjanak nyírfacukrot, vagy gyümölcscukrot, vagy Canderel port
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 sós falatka szilveszterre
Szilveszterre minden vendég szereti, ha van mit falatozni a pezsgő és az óé
Tovább olvasom »
Lencse saláták szilveszterre – 7 szuper recept, amit megéri elkészíteni
A lencsesaláta klasszikus szilveszteri fogás, amit szerencsehozó hagyományk
Tovább olvasom »
8 világbajnok sajtos rúd a szilveszteri bulira
A sajtos rúd az egyik legbiztosabb választás a szilveszteri bulira, mert gy
Tovább olvasom »
10 szenzációs pogácsa recept szilveszerre
A szilveszteri asztalról a pogácsa szinte kihagyhatatlan, legyen szó család
Tovább olvasom »
Karácsonyi diós válogatás – sütik, amiket mindenki szeret
A karácsonyi süteménykínálat egyik örök klasszikusa a dió. Évtizedek óta ot
Tovább olvasom »
12 kókuszos süti, ami tökéletes a karácsonyi asztalra
A kókuszos sütemények különleges, mégis jól ismert ízvilágot hoznak a karác
Tovább olvasom »

