Hozzávalók 26 cm-es kapcsos tortaformához:
A tésztához:
Töltelékhez:
A tetejére:
A végén megkenni:
Elkészítése:
A tészta dagasztásához használhatunk kenyérsütő gépet is. A szitált lisztben elkeverjük a cukrot. A tojásokat, a 2 dl langyos tejet és a puha vajat beletesszük a kenyérsütő üstjébe, majd erre ráöntjük a cukorral elkevert lisztet. A közepébe egy pici mélyedést csinálunk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a maradék fél dl tejet. Bekapcsoljuk a gépet dagasztás programra, majd amikor végzett a tésztát egy kelesztőtálba tesszük. 35-40 perc alatt a kétszeresére kelesztjük.
Amíg kel a tésztánk elkészíthetjük a tölteléket. A darált diót összekeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Hozzákeverjük a tejet és a félkeményre vert tojás fehérjét is.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen vékony téglalappá nyújtjuk, majd kenőkéssel elkenjük rajta a tölteléket. Hosszában feltekerjük, mint a bejglit, majd 14-15 szeletre vágjuk. A szeleteket kör alakban egy kivajazott, kilisztezett tortaformába tesszük, jó szorosan, hogy sütés közben felfelé keljenek. Lekenjük tojásos, tejes keverékkel, majd légkeveréses sütőben 180 fokon, kb 40 percig sütjük. Az első 15-20 perc után, amikor már a teteje megpirult, letakarjuk alufóliával.
Sima sütőben is lehet sütni, de ott magasabb hőfokon(kb 200 fok) és hosszabb ideig (50-60 perc).
Amikor a kalács megsült 10 percre letakarjuk tiszta konyharuhával, majd 10 perc után, még melegen megkenjük a tetejét sárgabaracklekvárral.
Cukorbetegek a töltelékben cukor helyett használjanak nyírfacukrot, vagy gyümölcscukrot, vagy Canderel port