Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Rizskoch borsodóval recept

Rizskoch borsodóval
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Hozzávalók 22 x 32 cm-es tepsihez:

    • 25 dkg rizs
    • 1 l tej
    • 1 dl habtejszín
    • 5 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (közepes)
    • 10 dkg margarin
    • 15 dkg porcukor
    • 2 cs vaníliás cukor
    • 1/2 cs vaníliás pudingpor
    • 10 dkg mazsola
    • 1 citrom reszelt héja

    Borsodó hozzávalói:

    • 4 dl édes fehérbor
    • 2 dl víz
    • 1/2 citrom leve és reszelt héja
    • 4 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (közepes)
    • 10-15 dkg porcukor
    • 2 cs vaníliás cukor
    • 1 ek vaníliás pudingpor

    Elkészítése:

    A rizst tegyük egy szűrőbe, majd folyó víz alatt mossuk meg. Ezután csepegtessük le, majd tegyük bele egy nagyobb jénaiba (vagy lábosba).

    Öntsük fel a tejjel és a habtejszínnel, majd adjunk hozzá egy nagyobb diónyi margarint, és egy csomag vaníliás cukrot. Ezután melegítsük forráspontig, majd fedjük le a jénai (v. lábos) tetejét, és tegyük be közepes hőmérsékletű sütőbe. (ameddig felforr, többször keverjük alaposan össze)

    A közepes hőmérsékletű sütőben addig főzzük (kb. 30 perc) még a rizs a folyadékot teljesen magába szívja, és megpuhul. Ezután vegyük ki a sütőből, és hagyjuk még legalább egy negyed órát lefedve.

    A tojásokat válasszuk ketté, majd a sárgájához adjuk hozzá a maradék vaníliás cukrot, 10 dkg porcukrot, és a pudingport, majd keverjük simára.

    A tojásfehérjét egy csipet sóval, és a maradék 5 dkg cukorral, verjük kemény habbá.

    A puhára főtt rizst öntsük bele egy tálba, majd adjuk hozzá a maradék margarint, a simára kevert cukros-tojássárgát, a mazsolát, a reszelt citromhéjat, majd egy fakanállal óvatosan keverjük össze.

    Ezután adjuk hozzá a keményre felvert tojáshabot, és szintén óvatosan keverjük össze. (én ketté osztva adtam hozzá a habot)

    A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele az összekevert rizst. (néhányszor ütögessük a tepsit az asztallapjához, hogy a rizs egyenletesen elterüljön a tepsiben)

    Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 30 perc alatt szép pirosra. Ezután vegyük ki a sütőből, majd hagyjuk kihűlni.

    A bort öntsük bele egy edénybe, majd adjuk hozzá a citrom levét és a reszelt héját. Ezután melegítsük forráspontig.

    A tojások sárgáját keverjük simára 10 dkg porcukorra, a vaníliás cukorral, és a vaníliás pudingporral, végül pedig keverjük hozzá a vizet. Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forrásban lévő borhoz, majd a hőfokot mérsékelve, állandó keverés mellett főzzük pár percig, hogy kellően besűrűsödjön.

    A tojások fehérjét a maradék cukorral verjük fel kemény habbá, majd apránként, kézi habverővel keverjük hozzá a még forró mártáshoz. Ezután tálalásig tartsuk melegen.

    Tálalás előtt a rizskochot ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, majd a borsodóval kínáljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá