Rigoletto linzer tortácskák recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 0,5 csomag sütőpor
- 15 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 2 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 0,5 csomag vaníliás cukor
- 3 ek darált mandula
Töltelék:
- 15 dkg darált mandula
- 3 ek cukor
- 0,7 dl tej
- 1 tk vanília aroma
- 0,5 citrom héja
- 2-3 ek sűrű sárgabaracklekvár
Elkészítése:
A lisztet és a darált mandulát összekeverjük a sütőporral, és félrerakjuk. Egy másik keverőtálban a cukrot és a vaníliás cukrot, a vajat és a két tojást kézi mixer segítségével kb. 4-5 perc alatt habosra keverjük. Ezután a lisztes mandulás keveréket hozzáöntjük, és lágy linzertésztát gyúrunk belőle.
Pár percig pihentessük szobahőmérsékleten, addig készítsük el a tölteléket.
Ehhez tegyük egy lábasba a tejet és a cukrot, reszeljük hozzá a fél citrom héját, és öntsük hozzá a vanília aromát. Kezdjük el melegíteni, és adjuk hozzá a mandulát is. Folyamatos keverés mellett készítsünk sűrű masszát (ügyeljünk rá, hogy valóban nagyon sűrű legyen, megálljon egy kiskanálon.)
Ha elkészült, húzzuk le a tűzről, és fedjük le, hogy még jobban magába szívhassa a vaníliás tejet a mandula.
Folytassuk a tészta kiszaggatásával.
Lisztezett felületen 2-3 mm-re nyújtsuk ki a tésztát, és cakkos szélű kekszszaggatóval (virágforma, vagy sima pogácsaszaggató is megteszi) szaggassuk ki. Amennyiben szép végeredményt szeretnénk, használjunk eltérő méretű szaggatókat, egy kisebbet és egy nagyobbat.
A tészta töltését a következő módon végezzük: a nagyobb linzerlapra rakjunk egy mokkáskanálnyi lekvárt, kicsit kenjük el a tésztaalapon, majd erre tegyünk rá kb. 1,5 kanálnyi mandulatölteléket is. Helyezzünk rá egy kisebb linzerlapot, és kicsit nyomkodjuk le az oldalát (kb. kalapformát kell kapnunk). Addig folytassuk ezt a folyamatot, amíg a tésztánk kitart.
A kis tortácskákat rakjuk sütőpapíros, vagy teflon tepsire, és előmelegített 180 fokos sütőben 15 perc alatt süssük készre. Még langyosan hintsük meg porcukorral, és így tálaljuk.