Pudingos mákszelet recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Piskóta:
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 4 ek liszt (mákliszt, vagy sima finomliszt)
- 4 ek cukor
- 1 késhegynyi sütőpor
- 1 csipet só
Mákkrém:
- 15 dkg darált, cukrozatlan mák
- 6 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 dl tej
- 20 dkg szilvalekvár (vagy ami éppen otthon fellelhető)
Pudingos réteg:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3 ek kristálycukor
- 4 dl tej
- 1 citrom héja lereszelve
- ½ citrom leve
- 5 dkg margarin
Elkészítése:
Mákkrém készítése:
A mákkrémhez tegyük fel a tejet melegedni, keverjük hozzá a cukrokat. Amikor már gyöngyözik az oldala, keverjük hozzá a lekvárt, és főzzük néhány percig. Egy picit elkezd majd sűrűsödni, ekkor öntsük bele a darált mákot, és így is főzzük kb. 3-4 percet. Finom gyümölcsös, mákos illatú mákkrémet kell kapnunk. Rakjuk félre, és hűtsük ki. Addig készítsük el a piskótát és a pudingot is.
Piskóta készítése:
A piskótához válasszuk külön a tojást. A fehérjéből két evőkanál cukorral és a csipet sóval verjünk kemény habot. Ezután a sárgáját is alaposan habosítsuk ki a maradék két evőkanál cukorral. A két tojásos masszát lágyan, márványosra keverjük össze, majd szitáljuk rá a sütőporral elkevert lisztet. Alaposan, forgató mozdulatokkal dolgozzuk össze a piskótatésztát, ügyeljünk rá, hogy a tojáshabot ne törjük össze, de csomós se maradjon. Rakjuk kivajazott tepsibe (kb. 20*30-as méretűbe) és süssük előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 percet. Minden esetben ellenőrizzük tűpróbával, hogy a tészta közepe is átsült-e.
Puding készítése:
A pudingot a szokásos módon készítsük el. 1 dl tejet keverjünk csomómentesre a három evőkanál cukorral, a pudingporral és a fél citrom levével. A maradék tejet rakjuk fel forrni, ha gyöngyözni kezd, folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a pudingporos keveréket, és főzzünk belőle sűrű pudingot. Kb. 10 percig hagyjuk hűlni, majd robotgép segítségévek habosítsuk ki az 5 dkg margarinnal és a citrom héjával.
Összeállítás:
Ezután következik a sütemény összeállítása. A kihűlt piskótát egy tompa élű kés segítségével válasszuk le a tepsi oldaláról (ez azért kell, hogy a végén könnyebben és szebben tudjuk szeletelni). Kenjük rá a mákkrémet, ügyelve arra, hogy mindenhol egyenletes vastagságú legyen. Ha ezzel elkészültünk, mehet rá a citromos-vaníliás puding is, ugyancsak egyenletesen eloszlatva. A végén dekorálhatjuk csokiforgáccsal.
Tipp:
Amennyiben valaki nem szereti a mákot, bátran kipróbálhatja dióval is, úgy is nagyon finom.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Húsimádóknak ajánlva – sajttal, gombával, zöldséggel rakott fogások
Ha egy igazán kiadós, szaftos, mutatós fogásra vágysz, ezek a rakott és töl
Tovább olvasom »
Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »