Pudingos mákszelet

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Piskóta:

  • 4 tojás
  • 4 ek liszt (mákliszt, vagy sima finomliszt)
  • 4 ek cukor
  • 1 késhegynyi sütőpor
  • 1 csipet só

Mákkrém:

  • 15 dkg darált, cukrozatlan mák
  • 6 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 dl tej
  • 20 dkg szilvalekvár (vagy ami éppen otthon fellelhető)

Pudingos réteg:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 ek kristálycukor
  • 4 dl tej
  • 1 citrom héja lereszelve
  • ½ citrom leve
  • 5 dkg margarin

Elkészítése:

Mákkrém készítése:

A mákkrémhez tegyük fel a tejet melegedni, keverjük hozzá a cukrokat. Amikor már gyöngyözik az oldala, keverjük hozzá a lekvárt, és főzzük néhány percig. Egy picit elkezd majd sűrűsödni, ekkor öntsük bele a darált mákot, és így is főzzük kb. 3-4 percet. Finom gyümölcsös, mákos illatú mákkrémet kell kapnunk. Rakjuk félre, és hűtsük ki. Addig készítsük el a piskótát és a pudingot is.

Piskóta készítése:

A piskótához válasszuk külön a tojást. A fehérjéből két evőkanál cukorral és a csipet sóval verjünk kemény habot. Ezután a sárgáját is alaposan habosítsuk ki a maradék két evőkanál cukorral. A két tojásos masszát lágyan, márványosra keverjük össze, majd szitáljuk rá a sütőporral elkevert lisztet. Alaposan, forgató mozdulatokkal dolgozzuk össze a piskótatésztát, ügyeljünk rá, hogy a tojáshabot ne törjük össze, de csomós se maradjon. Rakjuk kivajazott tepsibe (kb. 20*30-as méretűbe) és süssük előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 percet. Minden esetben ellenőrizzük tűpróbával, hogy a tészta közepe is átsült-e.

Puding készítése:

A pudingot a szokásos módon készítsük el. 1 dl tejet keverjünk csomómentesre a három evőkanál cukorral, a pudingporral és a fél citrom levével. A maradék tejet rakjuk fel forrni, ha gyöngyözni kezd, folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a pudingporos keveréket, és főzzünk belőle sűrű pudingot. Kb. 10 percig hagyjuk hűlni, majd robotgép segítségévek habosítsuk ki az 5 dkg margarinnal és a citrom héjával.

Összeállítás:

Ezután következik a sütemény összeállítása. A kihűlt piskótát egy tompa élű kés segítségével válasszuk le a tepsi oldaláról (ez azért kell, hogy a végén könnyebben és szebben tudjuk szeletelni). Kenjük rá a mákkrémet, ügyelve arra, hogy mindenhol egyenletes vastagságú legyen. Ha ezzel elkészültünk, mehet rá a citromos-vaníliás puding is, ugyancsak egyenletesen eloszlatva. A végén dekorálhatjuk csokiforgáccsal.

Tipp:

Amennyiben valaki nem szereti a mákot, bátran kipróbálhatja dióval is, úgy is nagyon finom.