Pompás gyümölcskenyér recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók 20 szelethez:
- 80 g mazsola
- 80 g puha aszalt füge
- 80 g aszalt sárgabarack
- 50 g cukrozott citromhéj
- 50 g cukrozott narancshéj
- 160 g finomliszt
- 1/2 kk. sütőpor
- diónyi vaj/margarin a formához
- 2 ek liszt a formához
- 125 g vaj/margarin
- 150 g porcukor
- 10 g vaníliás cukor
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 ek rum
A mázhoz és a díszítéshez:
- 100 g tortabevonó étcsokoládé
- 2 ek olaj
- 1 ek aprított mandulapehely
Elkészítése:
A mazsolát 1 órára langyos vízbe áztatjuk, alaposan lecsepegtetjük. A fügét, a sárga¬barackot, valamint a cukrozott citrom- és narancshéjat apróra-finomra vágjuk . Papírkendővel szárazra törölgetjük a mazsolát, a vágott gyümölcsökhöz adjuk, megszórjuk a teljes mennyiségből elvett 2 ek. liszttel, hogy le ne szálljanak majd a massza aljára, lazán összekeverjük. Szitakanálba tesszük, lerázzuk róluk a felesleget , amit visszaszitálunk a kimért liszthez, végül hozzákeverjük a sütőport is. Kikenünk vajjal/margarinnal, és beszórunk liszttel egy 1-1,2 l űrtartalmú őzgerincformát – a felesleges lisztet kirázzuk/ütögetjük belőle. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, egyenként beledolgozzuk a tojásokat , apránként hozzáadjuk a lisztet, a rumot, majd az aszaltgyümölcs keveréket , és gyengéden, de alaposan összekeverjük. Az őzgerincformába szedjük-simítjuk a masszát , az alját szelíden a munkalaphoz veregetjük, hogy mindenütt jól kitöltse, és a középső bordamagasságra állított rácson kb. 50 percig sütjük.
A formában 10 percig pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk egészen kihűlni. Sütőpapírral beterítünk egy nagyobb méretű kerek tálcát, és a ráccsal együtt ráemeljük a gyümölcskenyeret. A felaprózott csokoládébevonót meleg vízfürdőben felolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, és a sütemény tetejére csorgatjuk úgy, hogy mindenütt bevonja .
A csokoládé tetejére egy evőkanál aprított mandulapehelyt szórtam(morzsa cukorral is megszórható) és hagyjuk egészen megszáradni. Tálaláskor a bordázat mentén szeleteljük. Minél tovább áll, annál finomabb!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »
Pohárkrémek és réteges desszertek – egyszerűen elképesztő ízek
Ha gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz, ne keresgélj tov
Tovább olvasom »
Tésztareceptek húsimádóknak és zöldségrajongóknak – válogass kedvedre!
Létezik olyan, aki ne szeretné a tésztát? Krémes, szaftos, sajtos, zöldsége
Tovább olvasom »
Imádjuk a cukkinit! Íme 10 ellenállhatatlan recept
Ha van egy jó cukkinid, már csak a recept kell hozzá! Ezek a változatos, fi
Tovább olvasom »
Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »