Hozzávalók 20 szelethez:
A mázhoz és a díszítéshez:
Elkészítése:
A mazsolát 1 órára langyos vízbe áztatjuk, alaposan lecsepegtetjük. A fügét, a sárga¬barackot, valamint a cukrozott citrom- és narancshéjat apróra-finomra vágjuk . Papírkendővel szárazra törölgetjük a mazsolát, a vágott gyümölcsökhöz adjuk, megszórjuk a teljes mennyiségből elvett 2 ek. liszttel, hogy le ne szálljanak majd a massza aljára, lazán összekeverjük. Szitakanálba tesszük, lerázzuk róluk a felesleget , amit visszaszitálunk a kimért liszthez, végül hozzákeverjük a sütőport is. Kikenünk vajjal/margarinnal, és beszórunk liszttel egy 1-1,2 l űrtartalmú őzgerincformát – a felesleges lisztet kirázzuk/ütögetjük belőle. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, egyenként beledolgozzuk a tojásokat , apránként hozzáadjuk a lisztet, a rumot, majd az aszaltgyümölcs keveréket , és gyengéden, de alaposan összekeverjük. Az őzgerincformába szedjük-simítjuk a masszát , az alját szelíden a munkalaphoz veregetjük, hogy mindenütt jól kitöltse, és a középső bordamagasságra állított rácson kb. 50 percig sütjük.
A formában 10 percig pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk egészen kihűlni. Sütőpapírral beterítünk egy nagyobb méretű kerek tálcát, és a ráccsal együtt ráemeljük a gyümölcskenyeret. A felaprózott csokoládébevonót meleg vízfürdőben felolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, és a sütemény tetejére csorgatjuk úgy, hogy mindenütt bevonja .
A csokoládé tetejére egy evőkanál aprított mandulapehelyt szórtam(morzsa cukorral is megszórható) és hagyjuk egészen megszáradni. Tálaláskor a bordázat mentén szeleteljük. Minél tovább áll, annál finomabb!