Pompás gyümölcskenyér

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók 20 szelethez:

  • 80 g mazsola
  • 80 g puha aszalt füge
  • 80 g aszalt sárgabarack
  • 50 g cukrozott citromhéj
  • 50 g cukrozott narancshéj
  • 160 g finomliszt
  • 1/2 kk. sütőpor
  • diónyi vaj/margarin a formához
  • 2 ek liszt a formához
  • 125 g vaj/margarin
  • 150 g porcukor
  • 10 g vaníliás cukor
  • 4 tojás
  • 2 ek rum

A mázhoz és a díszítéshez:

  • 100 g tortabevonó étcsokoládé
  • 2 ek olaj
  • 1 ek aprított mandulapehely

Elkészítése:

A mazsolát 1 órára langyos vízbe áztatjuk, alaposan lecsepegtetjük. A fügét, a sárga¬barackot, valamint a cukrozott citrom- és narancshéjat apróra-finomra vágjuk . Papírkendővel szárazra törölgetjük a mazsolát, a vágott gyümölcsökhöz adjuk, megszórjuk a teljes mennyiségből elvett 2 ek. liszttel, hogy le ne szálljanak majd a massza aljára, lazán összekeverjük. Szitakanálba tesszük, lerázzuk róluk a felesleget , amit visszaszitálunk a kimért liszthez, végül hozzákeverjük a sütőport is. Kikenünk vajjal/margarinnal, és beszórunk liszttel egy 1-1,2 l űrtartalmú őzgerincformát – a felesleges lisztet kirázzuk/ütögetjük belőle. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, egyenként beledolgozzuk a tojásokat , apránként hozzáadjuk a lisztet, a rumot, majd az aszaltgyümölcs keveréket , és gyengéden, de alaposan összekeverjük. Az őzgerincformába szedjük-simítjuk a masszát , az alját szelíden a munkalaphoz veregetjük, hogy mindenütt jól kitöltse, és a középső bordamagasságra állított rácson kb. 50 percig sütjük.
A formában 10 percig pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk egészen kihűlni. Sütőpapírral beterítünk egy nagyobb méretű kerek tálcát, és a ráccsal együtt ráemeljük a gyümölcskenyeret. A felaprózott csokoládébevonót meleg vízfürdőben felolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, és a sütemény tetejére csorgatjuk úgy, hogy mindenütt bevonja .
A csokoládé tetejére egy evőkanál aprított mandulapehelyt szórtam(morzsa cukorral is megszórható) és hagyjuk egészen megszáradni. Tálaláskor a bordázat mentén szeleteljük. Minél tovább áll, annál finomabb!