Pohárkrém birsalmával és sós karamellel recept
Hozzávalók:
4 pohárhoz
Sós karamell:
- 30 dkg kenyérszalonna
- 4-5 ek kristálycukor
Krém:
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 dl habtejszín
- 2 nagy birsalma (előzőleg fűszeres lében puhára főzve)
Elkészítése:
A szalonnát vágjuk fel vékony csíkokra, majd apró kockákra. Ezután egy serpenyőben állandó kevergetés mellett süssük szép pirosra, ropogósra.
Ezután szedjük ki a zsiradékból, hűtsük ki egészen, majd egy olajjal vékonyan lekent fém tálcára szórjuk rá. (Így könnyű lesz majd felvenni a tálcáról, miután megkeményedett a karamell.)
A kristálycukrot tegyük bele egy serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett karamellizáljuk szép aranybarnára.
Ezután a forró karamellt csorgassuk rá a szalonnakockákra, majd hűtsük ki egészen. Végül a teljesen kihűlt, megkeményedett karamellt tördeljük apró darabokra. (Én húsklopfolóval óvatosan megütögettem, hogy apró, morzsalékos legyen.)
A birsalmát pucoljuk meg, majd a magházat eltávolítva vágjuk fel kisebb kockákra. Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd ízlés szerint ízesítsük cukorral, citromlével, adjunk hozzá egy darabka fahéjat és pár szem szegfűszeget, majd főzzük pár perc alatt puhára. (Arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük!)
A megfőtt birsalmát ezután hűtsük ki, majd tegyük egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le.
A mascarponét keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral.
A tejszínt verjük fel kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a mascarpone krémhez. (Ízlés szerint több habot is keverhetünk hozzá.)
A poharakba kanalazzuk bele a mascarpone krém felét, majd szórjuk meg a sós karamellel. Ezután kanalazzuk rá az alaposan lecsepegtetett birsalmát, majd a maradék krémet. Végül ízlés szerint díszítsük a sós karamellel.
Tipp:
Az elkészült pohárkrémet rögtön tálaljuk, hogy a karamell még jó ropogós legyen. (Állás közben a karamell felpuhul a birsalma alatt.)
A pohárkrém birsalmával és sós karamellel kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 3 g
Szénhidrát: 20 g
Zsír: 37 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Klasszikus karácsonyi sütemények-az ünnep elmaradhatatlan ízei
Ebben a gyűjteményben a magyar süteménytradíció legnagyobb kedvenceit talál
Tovább olvasom »
Klasszikusok újragondolva-az íz ugyanaz, a forma egyszerűbb és gyorsabb
A nagy kedvencek hangulata semmit sem változott, mégis modernebb, könnyebbe
Tovább olvasom »
Krémes csodák az ünnepi időszakra – 10 bevált süti recept, amit bátran elkészíthetsz
Az ünnepi készülődésben mindig jól jön néhány biztosan bevált krémes sütemé
Tovább olvasom »
15 perces karácsonyi desszertek: 8 desszertgolyó, amivel bárkit lenyűgözhetsz
A karácsonyi készülődésben mindig jól jönnek azok a desszertek, amelyek gyo
Tovább olvasom »
Hogyan készítsünk tökéletes karácsonyi bejglit?
A karácsony elképzelhetetlen a hagyományos bejgli nélkül, amely nemcsak az
Tovább olvasom »
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »

