Pohárkrém birsalmával és sós karamellel recept

Hozzávalók:
4 pohárhoz
Sós karamell:
- 30 dkg kenyérszalonna
- 4-5 ek kristálycukor
Krém:
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 dl habtejszín
- 2 nagy birsalma (előzőleg fűszeres lében puhára főzve)
Elkészítése:
A szalonnát vágjuk fel vékony csíkokra, majd apró kockákra. Ezután egy serpenyőben állandó kevergetés mellett süssük szép pirosra, ropogósra.
Ezután szedjük ki a zsiradékból, hűtsük ki egészen, majd egy olajjal vékonyan lekent fém tálcára szórjuk rá. (Így könnyű lesz majd felvenni a tálcáról, miután megkeményedett a karamell.)
A kristálycukrot tegyük bele egy serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett karamellizáljuk szép aranybarnára.
Ezután a forró karamellt csorgassuk rá a szalonnakockákra, majd hűtsük ki egészen. Végül a teljesen kihűlt, megkeményedett karamellt tördeljük apró darabokra. (Én húsklopfolóval óvatosan megütögettem, hogy apró, morzsalékos legyen.)
A birsalmát pucoljuk meg, majd a magházat eltávolítva vágjuk fel kisebb kockákra. Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd ízlés szerint ízesítsük cukorral, citromlével, adjunk hozzá egy darabka fahéjat és pár szem szegfűszeget, majd főzzük pár perc alatt puhára. (Arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük!)
A megfőtt birsalmát ezután hűtsük ki, majd tegyük egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le.
A mascarponét keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral.
A tejszínt verjük fel kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a mascarpone krémhez. (Ízlés szerint több habot is keverhetünk hozzá.)
A poharakba kanalazzuk bele a mascarpone krém felét, majd szórjuk meg a sós karamellel. Ezután kanalazzuk rá az alaposan lecsepegtetett birsalmát, majd a maradék krémet. Végül ízlés szerint díszítsük a sós karamellel.
Tipp:
Az elkészült pohárkrémet rögtön tálaljuk, hogy a karamell még jó ropogós legyen. (Állás közben a karamell felpuhul a birsalma alatt.)
A pohárkrém birsalmával és sós karamellel kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 3 g
Szénhidrát: 20 g
Zsír: 37 g
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »