Hozzávalók:
4 pohárhoz
Sós karamell:
Krém:
Elkészítése:
A szalonnát vágjuk fel vékony csíkokra, majd apró kockákra. Ezután egy serpenyőben állandó kevergetés mellett süssük szép pirosra, ropogósra.
Ezután szedjük ki a zsiradékból, hűtsük ki egészen, majd egy olajjal vékonyan lekent fém tálcára szórjuk rá. (Így könnyű lesz majd felvenni a tálcáról, miután megkeményedett a karamell.)
A kristálycukrot tegyük bele egy serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett karamellizáljuk szép aranybarnára.
Ezután a forró karamellt csorgassuk rá a szalonnakockákra, majd hűtsük ki egészen. Végül a teljesen kihűlt, megkeményedett karamellt tördeljük apró darabokra. (Én húsklopfolóval óvatosan megütögettem, hogy apró, morzsalékos legyen.)
A birsalmát pucoljuk meg, majd a magházat eltávolítva vágjuk fel kisebb kockákra. Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd ízlés szerint ízesítsük cukorral, citromlével, adjunk hozzá egy darabka fahéjat és pár szem szegfűszeget, majd főzzük pár perc alatt puhára. (Arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük!)
A megfőtt birsalmát ezután hűtsük ki, majd tegyük egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le.
A mascarponét keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral.
A tejszínt verjük fel kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a mascarpone krémhez. (Ízlés szerint több habot is keverhetünk hozzá.)
A poharakba kanalazzuk bele a mascarpone krém felét, majd szórjuk meg a sós karamellel. Ezután kanalazzuk rá az alaposan lecsepegtetett birsalmát, majd a maradék krémet. Végül ízlés szerint díszítsük a sós karamellel.
Az elkészült pohárkrémet rögtön tálaljuk, hogy a karamell még jó ropogós legyen. (Állás közben a karamell felpuhul a birsalma alatt.)