Pepita süti recept
Ők is elkészítették
Anyák Napja . . . ez a jeles nap ihletett, Anyukámra gondoltam :( miközben készítettem.
Kicsit puncsos jellegű íz, puha joghurtos tésztával , fondant köntösben . . .
Névválasztás döcögősre sikeredett, de ez semmit sem befolyásolt az ízeken !
Hozzávalók 18*28 cm-es tepsihez: (ebből a mennyiségből 3 db rudat kapsz)
Tésztához:
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 dl joghurt
- 12 púpozott ek liszt
- 2 tk sütőpor
- 20 dkg porcukor
- 1 dl olaj
- csipet só
- piros ételfesték (vagy natúr céklalé)
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
Kenéshez és a töltéshez:
- kb 3,5 dl baracklekvár(megfeleztem egy üveggel :)de bármilyen savanykás lekvár jó)
- fél citrom reszelt héja és leve
- 2 ek málnaszörp (opcionális)
- 3 ek rumaroma
Fondant:
- kb 60 dkg rózsaszín fondant
Díszítéshez:
- aszalt vörös áfonya
- szeletelt mandula
- citromfű levelek
Elkészítése:
Első feladat a fondant elkészítése, majd folpackba csomagolva tegyük hűtőbe.
A sütőt 180 °C -ra melegítjük(alsó -felső sütés).
A tésztához először a nedves hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadagolva a szárazakat elektromos kézi habverővel simára keverjük. A masszát két részre osztjuk, az egyik felébe ízlés szerinti mennyiségű piros ételfestéket csepegtetünk, másik felébe pedig kakaóport keverünk. Sütőpapíros tepsibe öntve kb 16-18 percet sütjük.
Rácsra téve hűtjük, majd mindkét színből 6 egyenlő csíkot vágunk.
A kihűlt tésztacsíkokat négyesével -átellenes színben – összeillesztjük és ecset segítségévek közéjük kenjük a lekváros, citromos, rumos, szörpös kencét ( ez a ragasztó :)
Tepsibe egymás mellé igazítjuk immáron pepita rúdjainkat, tálcával lefedve, éjszakára ( 1 kg rizzsel) súlyt helyezünk rájuk, és hűtőbe tároljuk.
Másnap a tésztát kívülről is megkenjük a lekváros kencével és az előre kinyújtott fondanttal bevonjuk. Díszítés ízlés szerint.