Pepita süti

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Anyák Napja . . . ez a jeles nap ihletett, Anyukámra gondoltam :( miközben készítettem.
Kicsit puncsos jellegű íz, puha joghurtos tésztával , fondant köntösben . . .
Névválasztás döcögősre sikeredett, de ez semmit sem befolyásolt az ízeken !

Hozzávalók 18*28 cm-es tepsihez: (ebből a mennyiségből 3 db rudat kapsz)
Tésztához:

  • 4 tojás
  • 3 dl joghurt
  • 12 púpozott ek liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 20 dkg porcukor
  • 1 dl olaj
  • csipet só
  • piros ételfesték (vagy natúr céklalé)
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor

Kenéshez és a töltéshez:

  • kb 3,5 dl baracklekvár(megfeleztem egy üveggel :)de bármilyen savanykás lekvár jó)
  • fél citrom reszelt héja és leve
  • 2 ek málnaszörp (opcionális)
  • 3 ek rumaroma

Fondant:

  • kb 60 dkg rózsaszín fondant

Díszítéshez:

  • aszalt vörös áfonya
  • szeletelt mandula
  • citromfű levelek

Elkészítése:

Első feladat a fondant elkészítése, majd folpackba csomagolva tegyük hűtőbe.

A sütőt 180 °C -ra melegítjük(alsó -felső sütés).

A tésztához először a nedves hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadagolva a szárazakat elektromos kézi habverővel simára keverjük. A masszát két részre osztjuk, az egyik felébe ízlés szerinti mennyiségű piros ételfestéket csepegtetünk, másik felébe pedig kakaóport keverünk. Sütőpapíros tepsibe öntve kb 16-18 percet sütjük.
Rácsra téve hűtjük, majd mindkét színből 6 egyenlő csíkot vágunk.

A kihűlt tésztacsíkokat négyesével -átellenes színben – összeillesztjük és ecset segítségévek közéjük kenjük a lekváros, citromos, rumos, szörpös kencét ( ez a ragasztó :)

Tepsibe egymás mellé igazítjuk immáron pepita rúdjainkat, tálcával lefedve, éjszakára ( 1 kg rizzsel) súlyt helyezünk rájuk, és hűtőbe tároljuk.
Másnap a tésztát kívülről is megkenjük a lekváros kencével és az előre kinyújtott fondanttal bevonjuk. Díszítés ízlés szerint.