Panettone recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 2.5 dkg élesztő
- 22 dkg vaj
- 5 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 dl langyos tej
- 20 dkg cukor
- 8 dkg reszelt narancshéj
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg nagy szemű fehér mazsolaszőlő
- 2 csipet só
- kandírozott gyümölcsök ízlés szerint
- 5 dkg pisztácia (sótlan)
- 5 dkg héjas mandula
- 1 dl rumaroma
A szóráshoz:
- porcukor
A tetejére:
- mandulapehely
Elkészítése:
2 dl langyos vízben elkeverünk 10 dkg lisztet és felmelegítjük 65 fokra. Lehűtjük, majd hozzákeverjük az élesztőt, a tejet és a cukrot, majd 10 percig kelesztjük.
A többi lisztet, cukorral, a tojásokkal, a citrushéjakkal, sóval és az elkészített kovásszal a robotgép táljába tesszük és dagasztjuk, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat. 1 órán át meleg helyen kelesztjük
Amíg a tészta kel, addig a mazsolát megmossuk és rumba áztatjuk.
A mandulát és a pisztáciát késsel apróra vagdaljuk. A kandírozott narancsot és citromot apró kockákra vágjuk.
A megkelt tésztát lisztes deszkán kinyújtjuk, majd a rumból kivett mazsolát összekeverjük a többi hozzávalókkal és a tésztába dolgozzuk addig, amíg szép sima nem lesz és nem ragad.
Egy tortaformát körbebélelünk sütőpapírral, hogy a tészta keléskor ki ne folyjon a formából. (Sajnos nálunk nincsen ehhez való forma. Olaszországban sok helyen erre alkalmas cserépedényben sütik a panettonét, vagy magas formákban.)
A tésztát a bélelt formába tesszük, keresztbe vágjuk, majd lekenjük tejjel és megszórjuk mandulapehellyel. 50 fokos sütőben a triplájára kelesztjük, majd előmelegített sütőben 150-160 fokon alsó felső sütéssel 50 percig sütjük.
A formában hagyjuk kihűlni, majd megszórjuk porcukorral és kivesszük a formából. Úgy szeleteljük, mint egy tortát.
Tipp:
2 hétig is eláll hűvös helyen letakarva. Az eredeti recept szerint próbáltam elkészíteni, mindenkinek nagyon ízlett.