Ötcsillagos birsalmás pite recept

Hozzávalók:
Omlós tészta hozzávalói:
- 15 dkg liszt
- 1/4 kiskanál só
- 10 dkg vaj
- 11/2 kiskanál fehérborecet
- 2-3 ek tej,vagy tejszín
A kompóthoz:
- 50 dkg birs
- 1 db fahéj
- 1 db csillagánizs
- 1 db citom héja
- 1 db biocitrom leve
- 2 ek barnacukor
- 1 dl víz
Töltelék:
- 2 ek liszt
- 2 ek barnacukor
- 2 ek zabpehely
- 2 ek hideg vaj
- 2 ek őrölt dió
- 2 ek kókuszreszelék
- 2 ek gránátalma szirup
- 1 kk őrölt fahéj
Elkészítése:
A tészta készítése:
A tésztát a hozzávalókból robotgéppel összeállítjuk, majd a hűtőbe tesszük fóliába csomagolva. Felhasználáskor a tésztából négy darab köralakot nyújtunk és kibéleljük vele a piteformákat.
Megszurkáljuk villával, majd zsírpapírt helyezünk a közepére és szárazbabot öntünk rá, így süssük 8 percig.
Ezután a babot eltávolítjuk és még 3 percig anélkül sütjük. Ezt nevezzük vaksütésnek. Ezután már lehet tölteni a tésztakelyheket,vagy ha kihült a mélyhűtőbe csomagolva eltesszük a felhsználásig.
4 db tésztakehely,illetve kivehető aljú piteformában sült tortlette.16 cm-es átmérőjű
Az elkészítés további módja:
A héjával együtt felkockázott birsalmát, a citromlevet, a citromhéjat meg a fahéjat csillagánizst cukrot kevés vízzel nem túl puhára főzzük. Hagyjuk kihűlni. Amúgy ezt is megfőzzük előtte és a hűtőbe tarthatjuk akár 2 hétig is eláll.
A kompótot ilyenkor csak elővesszük és az almát kivesszük a levéből, majd a tésztakelyhekbe rendezzük. Megszórjuk a barna cukor, dió, kókuszreszelék, liszt és zabpehely keverékével, majd vajdarabkákat rámorzsoljuk a tetejükre.
Meglocsoljuk a sűrű gránátalmasziruppal és sütőtepsire rendezve tesszük a sütőbe. 200 celsius fokon előmelegítjük a sütőt. 12 -15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ha túl gyorsan barnulna a pereme, ami kizárt,d e ha mégis vegyük lejjebb a sütő hőfokát 180 fokra. Porcukorral megszórva kínáljuk.
Igazi vitaminbomba télen!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »