Ötcsillagos birsalmás pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

Omlós tészta hozzávalói:

  • 15 dkg liszt
  • 1/4 kiskanál só
  • 10 dkg vaj
  • 11/2 kiskanál fehérborecet
  • 2-3 ek tej,vagy tejszín

A kompóthoz:

  • 50 dkg birs
  • 1 db fahéj
  • 1 db csillagánizs
  • 1 db citom héja
  • 1 db biocitrom leve
  • 2 ek barnacukor
  • 1 dl víz

Töltelék:

  • 2 ek liszt
  • 2 ek barnacukor
  • 2 ek zabpehely
  • 2 ek hideg vaj
  • 2 ek őrölt dió
  • 2 ek kókuszreszelék
  • 2 ek gránátalma szirup
  • 1 kk őrölt fahéj

Elkészítése:

A tészta készítése:

A tésztát a hozzávalókból robotgéppel összeállítjuk, majd a hűtőbe tesszük fóliába csomagolva. Felhasználáskor a tésztából négy darab köralakot nyújtunk és kibéleljük vele a piteformákat.

Megszurkáljuk villával, majd zsírpapírt helyezünk a közepére és szárazbabot öntünk rá, így süssük 8 percig.

Ezután a babot eltávolítjuk és még 3 percig anélkül sütjük. Ezt nevezzük vaksütésnek. Ezután már lehet tölteni a tésztakelyheket,vagy ha kihült a mélyhűtőbe csomagolva eltesszük a felhsználásig.

4 db tésztakehely,illetve kivehető aljú piteformában sült tortlette.16 cm-es átmérőjű

Az elkészítés további módja:

A héjával együtt felkockázott birsalmát, a citromlevet, a citromhéjat meg a fahéjat csillagánizst cukrot kevés vízzel nem túl puhára főzzük. Hagyjuk kihűlni. Amúgy ezt is megfőzzük előtte és a hűtőbe tarthatjuk akár 2 hétig is eláll.

A kompótot ilyenkor csak elővesszük és az almát kivesszük a levéből, majd a tésztakelyhekbe rendezzük. Megszórjuk a barna cukor, dió, kókuszreszelék, liszt és zabpehely keverékével, majd vajdarabkákat rámorzsoljuk a tetejükre.

Meglocsoljuk a sűrű gránátalmasziruppal és sütőtepsire rendezve tesszük a sütőbe. 200 celsius fokon előmelegítjük a sütőt. 12 -15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ha túl gyorsan barnulna a pereme, ami kizárt,d e ha mégis vegyük lejjebb a sütő hőfokát 180 fokra. Porcukorral megszórva kínáljuk.

Igazi vitaminbomba télen!