Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Őszibarack sütemény recept

Őszibarack sütemény
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    Tésztához:

    • 30 dkg porcukor
    • 20 dkg zsír (vagy 25 dkg margarin)
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 2 csomag vaníliás cukor
    • 1 csomag sütőpor
    • 80 dkg liszt

    Töltelék:

    • 10 dkg vaj
    • 0,5 dl rum (vagy ízlés szerint rum aroma)
    • 30 dkg porcukor
    • 1 evőkanál kakaópor
    • 2-3 evőkanál baracklekvár
    • 10 dkg dió

    Továbbá:

    • ételfesték
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
    • kristálycukor

    Elkészítése:

    A tésztához való anyagokat a liszt kivételével alaposan kikeverjük. Amikor habosodik, hozzáadunk 2 evőkanál lisztet, és 2 dl tejet (a tejet több részletben, keverés közben). Ezzel tovább keverjük.

    Végül 80 dkg lisztet adunk hozzá, fakanállal keverjük bele, hogy a kéz melege minél kevesebbet érje a tésztát.

    Pihentetjük legalább 1 órát (nem baj, ha tovább pihen).

    Dió nagyságú golyókat formálunk a tésztából, és forró sütőben világosra sütjük (180 fokon 25-30 perc).

    Sütés után minden darabnak kivájjuk a közepét (az aljáról, ahol a tepsi érte) egy kiskanál segítségével.

    A krémhez való anyagokat habosra keverjük, és a kivájt tészta-morzsát hozzáadjuk. Ekkor adjuk hozzá a diót is. A tölteléknek olyan állagúnak kell lennie, hogy legyen annyi nedvességtartalma, amiből majd a tészta tud magába szívni, attól egy kicsit puhul majd. Ha a morzsa és a dió miatt túl száraz, akkor vagy lekvárt, vagy kevés vizet lehet hozzáadni. (Az eredeti recept tejet ír, de szerintem a tejtől könnyebben romlana.)

    Megtöltjük a kivájt félgömböket a krémmel, és kettőt- kettőt összeragasztunk. Vízzel higított ételfestékkel, vagy aromával színezzük piros és zöld színűre (csak enyhe árnyalat legyen). Kenőtoll, vagy kenőecset használata sokat segít.

    A tésztából kimaradt tojásfehérjét 1-2 evőkanál vízzel elkeverjük, annyira, hogy a kocsonyás állaga megszűnjön, és ecsettel, vagy kenőtollal bekenjük a barackokat. Amikor mind elkészült, egyenként kristálycukorba forgatjuk, és hagyjuk szikkadni.

    Tipp:

    Kb. 90 golyócska legyen ebből az adagból, akkor közepes barackok lesznek. Ha nagyon kicsik, nem mutatnak szépen, ha túl nagyok, akkor darabolódik fogyasztás közben.

    Az eredetiben nincs, de mi nagyon szeretjük a diós dolgokat, ezért 10 dkg darált diót is szoktam a krémbe tenni. Ez a krém állagát szilárdítja, így a végén a nedvességet pótolni kell.

    Ez így egy elég édes sütemény, aki nem szereti a majdnem émelyítős édeset, lehet a tésztába 20 dkg a cukor, és a krémbe is először kevesebb, és ízlés szerint hozzáadni.

    Bolti tojással nem szoktam készíteni, mert a nyers fehérje esetleg kockázatos lehet.

    A Őszibarack sütemény kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 428 kcal
    Fehérje: 6 g
    Szénhidrát: 61 g
    Zsír: 16 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá