Őszibarack sütemény recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 30 dkg porcukor
- 20 dkg zsír (vagy 25 dkg margarin)
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 80 dkg liszt
Töltelék:
- 10 dkg vaj
- 0,5 dl rum (vagy ízlés szerint rum aroma)
- 30 dkg porcukor
- 1 evőkanál kakaópor
- 2-3 evőkanál baracklekvár
- 10 dkg dió
Továbbá:
- ételfesték
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- kristálycukor
Elkészítése:
A tésztához való anyagokat a liszt kivételével alaposan kikeverjük. Amikor habosodik, hozzáadunk 2 evőkanál lisztet, és 2 dl tejet (a tejet több részletben, keverés közben). Ezzel tovább keverjük.
Végül 80 dkg lisztet adunk hozzá, fakanállal keverjük bele, hogy a kéz melege minél kevesebbet érje a tésztát.
Pihentetjük legalább 1 órát (nem baj, ha tovább pihen).
Dió nagyságú golyókat formálunk a tésztából, és forró sütőben világosra sütjük (180 fokon 25-30 perc).
Sütés után minden darabnak kivájjuk a közepét (az aljáról, ahol a tepsi érte) egy kiskanál segítségével.
A krémhez való anyagokat habosra keverjük, és a kivájt tészta-morzsát hozzáadjuk. Ekkor adjuk hozzá a diót is. A tölteléknek olyan állagúnak kell lennie, hogy legyen annyi nedvességtartalma, amiből majd a tészta tud magába szívni, attól egy kicsit puhul majd. Ha a morzsa és a dió miatt túl száraz, akkor vagy lekvárt, vagy kevés vizet lehet hozzáadni. (Az eredeti recept tejet ír, de szerintem a tejtől könnyebben romlana.)
Megtöltjük a kivájt félgömböket a krémmel, és kettőt- kettőt összeragasztunk. Vízzel higított ételfestékkel, vagy aromával színezzük piros és zöld színűre (csak enyhe árnyalat legyen). Kenőtoll, vagy kenőecset használata sokat segít.
A tésztából kimaradt tojásfehérjét 1-2 evőkanál vízzel elkeverjük, annyira, hogy a kocsonyás állaga megszűnjön, és ecsettel, vagy kenőtollal bekenjük a barackokat. Amikor mind elkészült, egyenként kristálycukorba forgatjuk, és hagyjuk szikkadni.
Tipp:
Kb. 90 golyócska legyen ebből az adagból, akkor közepes barackok lesznek. Ha nagyon kicsik, nem mutatnak szépen, ha túl nagyok, akkor darabolódik fogyasztás közben.
Az eredetiben nincs, de mi nagyon szeretjük a diós dolgokat, ezért 10 dkg darált diót is szoktam a krémbe tenni. Ez a krém állagát szilárdítja, így a végén a nedvességet pótolni kell.
Ez így egy elég édes sütemény, aki nem szereti a majdnem émelyítős édeset, lehet a tésztába 20 dkg a cukor, és a krémbe is először kevesebb, és ízlés szerint hozzáadni.
Bolti tojással nem szoktam készíteni, mert a nyers fehérje esetleg kockázatos lehet.
A Őszibarack sütemény kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 6 g
Szénhidrát: 61 g
Zsír: 16 g