Őszibarack sütemény

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Őszibarack sütemény

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 30 dkg porcukor
  • 20 dkg zsír (vagy 25 dkg margarin)
  • 2 tojássárgája
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 80 dkg liszt

Töltelék:

  • 10 dkg vaj
  • 0,5 dl rum (vagy ízlés szerint rum aroma)
  • 30 dkg porcukor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 2-3 evőkanál baracklekvár
  • 10 dkg dió

Továbbá:

  • ételfesték
  • 2 tojásfehérje
  • kristálycukor

Elkészítése:

A tésztához való anyagokat a liszt kivételével alaposan kikeverjük. Amikor habosodik, hozzáadunk 2 evőkanál lisztet, és 2 dl tejet (a tejet több részletben, keverés közben). Ezzel tovább keverjük.

Végül 80 dkg lisztet adunk hozzá, fakanállal keverjük bele, hogy a kéz melege minél kevesebbet érje a tésztát.

Pihentetjük legalább 1 órát (nem baj, ha tovább pihen).

Dió nagyságú golyókat formálunk a tésztából, és forró sütőben világosra sütjük (180 fokon 25-30 perc).

Sütés után minden darabnak kivájjuk a közepét (az aljáról, ahol a tepsi érte) egy kiskanál segítségével.

A krémhez való anyagokat habosra keverjük, és a kivájt tészta-morzsát hozzáadjuk. Ekkor adjuk hozzá a diót is. A tölteléknek olyan állagúnak kell lennie, hogy legyen annyi nedvességtartalma, amiből majd a tészta tud magába szívni, attól egy kicsit puhul majd. Ha a morzsa és a dió miatt túl száraz, akkor vagy lekvárt, vagy kevés vizet lehet hozzáadni. (Az eredeti recept tejet ír, de szerintem a tejtől könnyebben romlana.)

Megtöltjük a kivájt félgömböket a krémmel, és kettőt- kettőt összeragasztunk. Vízzel higított ételfestékkel, vagy aromával színezzük piros és zöld színűre (csak enyhe árnyalat legyen). Kenőtoll, vagy kenőecset használata sokat segít.

A tésztából kimaradt tojásfehérjét 1-2 evőkanál vízzel elkeverjük, annyira, hogy a kocsonyás állaga megszűnjön, és ecsettel, vagy kenőtollal bekenjük a barackokat. Amikor mind elkészült, egyenként kristálycukorba forgatjuk, és hagyjuk szikkadni.

Tipp:

Kb. 90 golyócska legyen ebből az adagból, akkor közepes barackok lesznek. Ha nagyon kicsik, nem mutatnak szépen, ha túl nagyok, akkor darabolódik fogyasztás közben.

Az eredetiben nincs, de mi nagyon szeretjük a diós dolgokat, ezért 10 dkg darált diót is szoktam a krémbe tenni. Ez a krém állagát szilárdítja, így a végén a nedvességet pótolni kell.

Ez így egy elég édes sütemény, aki nem szereti a majdnem émelyítős édeset, lehet a tésztába 20 dkg a cukor, és a krémbe is először kevesebb, és ízlés szerint hozzáadni.

Bolti tojással nem szoktam készíteni, mert a nyers fehérje esetleg kockázatos lehet.