Hozzávalók:
Tésztához:
Töltelék:
Továbbá:
Elkészítése:
A tésztához való anyagokat a liszt kivételével alaposan kikeverjük. Amikor habosodik, hozzáadunk 2 evőkanál lisztet, és 2 dl tejet (a tejet több részletben, keverés közben). Ezzel tovább keverjük.
Végül 80 dkg lisztet adunk hozzá, fakanállal keverjük bele, hogy a kéz melege minél kevesebbet érje a tésztát.
Pihentetjük legalább 1 órát (nem baj, ha tovább pihen).
Dió nagyságú golyókat formálunk a tésztából, és forró sütőben világosra sütjük (180 fokon 25-30 perc).
Sütés után minden darabnak kivájjuk a közepét (az aljáról, ahol a tepsi érte) egy kiskanál segítségével.
A krémhez való anyagokat habosra keverjük, és a kivájt tészta-morzsát hozzáadjuk. Ekkor adjuk hozzá a diót is. A tölteléknek olyan állagúnak kell lennie, hogy legyen annyi nedvességtartalma, amiből majd a tészta tud magába szívni, attól egy kicsit puhul majd. Ha a morzsa és a dió miatt túl száraz, akkor vagy lekvárt, vagy kevés vizet lehet hozzáadni. (Az eredeti recept tejet ír, de szerintem a tejtől könnyebben romlana.)
Megtöltjük a kivájt félgömböket a krémmel, és kettőt- kettőt összeragasztunk. Vízzel higított ételfestékkel, vagy aromával színezzük piros és zöld színűre (csak enyhe árnyalat legyen). Kenőtoll, vagy kenőecset használata sokat segít.
A tésztából kimaradt tojásfehérjét 1-2 evőkanál vízzel elkeverjük, annyira, hogy a kocsonyás állaga megszűnjön, és ecsettel, vagy kenőtollal bekenjük a barackokat. Amikor mind elkészült, egyenként kristálycukorba forgatjuk, és hagyjuk szikkadni.
Kb. 90 golyócska legyen ebből az adagból, akkor közepes barackok lesznek. Ha nagyon kicsik, nem mutatnak szépen, ha túl nagyok, akkor darabolódik fogyasztás közben.
Az eredetiben nincs, de mi nagyon szeretjük a diós dolgokat, ezért 10 dkg darált diót is szoktam a krémbe tenni. Ez a krém állagát szilárdítja, így a végén a nedvességet pótolni kell.
Ez így egy elég édes sütemény, aki nem szereti a majdnem émelyítős édeset, lehet a tésztába 20 dkg a cukor, és a krémbe is először kevesebb, és ízlés szerint hozzáadni.
Bolti tojással nem szoktam készíteni, mert a nyers fehérje esetleg kockázatos lehet.