Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Omlós mákos rudacska recept

Omlós mákos rudacska
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
15 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    Tészta:

    • 40 dkg liszt
    • 1 csipet só
    • 25 dkg margarin
    • 20 dkg tejföl

    Töltelék:

    • 12,5 dkg darált mák
    • 3 dkg kristálycukor
    • 0,75 dl tej
    • 1 citrom reszelt héja
    • 1 marék mazsola
    • 2 ek méz

    Lekváros töltelék:

    • szilvalekvár

    Továbbá:

    • 2 ek porcukor és 1 csomag vaníliás cukor a hempergetéshez

    Elkészítése:

    A lisztet elkeverjük a sóval, és elmorzsoljuk a felkockázott, hideg margarinnal. A tejfölt hozzáadva jól összegyúrjuk, és fóliába csomagolva néhány órára (vagy egy éjszakára) hűtőbe tesszük pihenni a tésztát.

    A töltelékhez a tejet egy lábas öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a mézet, a megmosott mazsolát, a reszelt citromhéját, és felforrósítjuk (nem kell forralni, csak forró legyen), majd elzárjuk alatta a gázt és belekeverjük a darált mákot is. Hűlni hagyjuk.

    Lisztezett munkalapon kb 4 mm vastagra nyújtjuk. A szélére egy sávban szilvalekvárt kanalazunk vagy mákos tölteléket és a tésztát elkezdjük feltekerni. Levágjuk a töltelékes csíkot és 5-6 cm-es rudakat vágunk belőle. A maradék tészta szélére ismét tölteléket kanalazunk, újra hajtjuk, levágjuk, feldaraboljuk. Addig folytatjuk, amíg a tészta el nem fogy.

    A rudakat sütőtapíros vagy enyhén vajazott/lisztezett tepsire sorakoztatjuk, majd előmelegített, légkeveréses, 170 fokos sütőben kb. 15-17 percig sütjük. Ügyeljünk rá, hogy világos maradjon a tészta!

    Amikor a széle, alja picit pirul, már jó.

    Amikor megsült, még forrón meghempergetjük a rudakat a vaníliás cukorral összekevert porcukorban.

    Tipp:

    Jól záródó dobozban napokig eláll.

    Nézd meg videón is:

    Az omlós mákos rudacska kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 441 kcal
    Fehérje: 9 g
    Szénhidrát: 47 g
    Zsír: 24 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá