Omlós almás pite recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tésztához:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg hideg margarin vagy vaj
- 12 dkg kristálycukor
- 2-3 csomag vaníliás cukor
- 3 ek tej vagy 2-3 ek tejföl
- 1 citrom reszelt héja
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 tk szódabikarbóna
- só
Töltelékhez:
- 4-5 db nagyobb, édes alma
- 20-30 dkg kristálycukor
- 15 dkg vaj
- 1 egész citrom leve
- 1-2 ek fahéj
- 1 ek kukorica keményítő
- só
Elkészítése:
A tészta elkészítése nem nagy erőfeszítés, ellenben gyorsan kell dolgozni, ezért mindent előre mérjünk ki, és a citrom héjár reszeljük le.
A lisztbe belekockázzuk a hideg(!) vajat, majd nagyon gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne (ha van késes aprítónk, azzal is készíthetjük), nedves homok állaga kell legyen. Beleütjük a tojást, és hozzáadjuk a többi összetevőt is. A tejtől picit ragacsosabb tészta lesz, de 1-2 forgatás után tökéletesen összeáll. Fóliába csomagoljuk, kicsit kilapítjuk, és hűtőbe tesszük egy órára.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és készítsük el a tölteléket. Az almákat megpucoljuk, magházukat eltávolítjuk, és nagyobb gerezdekre vágjuk. Egy mélyebb serpenyőbe tesszük a vajat, ráöntjük a cukrot, a fahéjat és a citromlevet. Nagy csipet sót adunk hozzá, és addig melegítjük, amíg el nem olvad benne minden.
Rádobjuk az összes almát, és óvatosan átkeverjük, hogy mindenhol érje a cukros, fahéjas szirup. Kis lángon főzzük, néha átkeverve, hogy minden cikk alma szép barna legyen, átjárja a szirup és picikét összeessen. Vigyázni kell vele, mert szétfő, ha nem figyelünk, márpedig az almák egészben kellenek. Ha néhány mégis szétesik, nem baj, legalább a szirup sűrűbb lesz. Ha késznek látjuk, szórjuk meg a keményítővel, óvatosan kutyuljuk össze, és kész is.
Egy pite formát kibélelünk sütőpapírral. A tészta 70%-át kinyújtjuk, és kibéleljük vele a formát úgy, hogy a széleire is jusson. Alaposan nyomkodjuk be a szélét, majd a pitét szurkáljuk meg villával és 10 percre tegyük be a meleg sütőbe. (A szódabikarbónától szinte egybe fog sülni az aljával a széle, de az elősütés után én még szoktam ezen alakítani, az alját lenyomkodva kicsit pont a széleinél.)
Az almákat szépen spirális alakban egy villával a tésztára pakoljuk, mintha csak virágszirmok lennének. A sűrű szirupot ráöntjük, és a tészta másik, kinyújtott felével beborítjuk, a széleiket összenyomkodjuk, majd megszurkáljuk villával, hogy a gőz távozni tudjon. A pitét visszatoljuk a sütőbe, és addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.
Tipp:
A szirupos almánál én nem használok ilyen mércéket, szemmértékkel dolgozom, szóval kóstoljuk meg, amint felolvadt: érződnie kell egyszerre a sónak, a cukornak és a citromnak.
Ha van otthon vanília fagyi, langyosan tálaljuk, a tetején egy gombóccal. De magában is isteni, sőt, tökéletes.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »