Hozzávalók:
Tésztához:
Töltelékhez:
Elkészítése:
A tészta elkészítése nem nagy erőfeszítés, ellenben gyorsan kell dolgozni, ezért mindent előre mérjünk ki, és a citrom héjár reszeljük le.
A lisztbe belekockázzuk a hideg(!) vajat, majd nagyon gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne (ha van késes aprítónk, azzal is készíthetjük), nedves homok állaga kell legyen. Beleütjük a tojást, és hozzáadjuk a többi összetevőt is. A tejtől picit ragacsosabb tészta lesz, de 1-2 forgatás után tökéletesen összeáll. Fóliába csomagoljuk, kicsit kilapítjuk, és hűtőbe tesszük egy órára.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és készítsük el a tölteléket. Az almákat megpucoljuk, magházukat eltávolítjuk, és nagyobb gerezdekre vágjuk. Egy mélyebb serpenyőbe tesszük a vajat, ráöntjük a cukrot, a fahéjat és a citromlevet. Nagy csipet sót adunk hozzá, és addig melegítjük, amíg el nem olvad benne minden.
Rádobjuk az összes almát, és óvatosan átkeverjük, hogy mindenhol érje a cukros, fahéjas szirup. Kis lángon főzzük, néha átkeverve, hogy minden cikk alma szép barna legyen, átjárja a szirup és picikét összeessen. Vigyázni kell vele, mert szétfő, ha nem figyelünk, márpedig az almák egészben kellenek. Ha néhány mégis szétesik, nem baj, legalább a szirup sűrűbb lesz. Ha késznek látjuk, szórjuk meg a keményítővel, óvatosan kutyuljuk össze, és kész is.
Egy pite formát kibélelünk sütőpapírral. A tészta 70%-át kinyújtjuk, és kibéleljük vele a formát úgy, hogy a széleire is jusson. Alaposan nyomkodjuk be a szélét, majd a pitét szurkáljuk meg villával és 10 percre tegyük be a meleg sütőbe. (A szódabikarbónától szinte egybe fog sülni az aljával a széle, de az elősütés után én még szoktam ezen alakítani, az alját lenyomkodva kicsit pont a széleinél.)
Az almákat szépen spirális alakban egy villával a tésztára pakoljuk, mintha csak virágszirmok lennének. A sűrű szirupot ráöntjük, és a tészta másik, kinyújtott felével beborítjuk, a széleiket összenyomkodjuk, majd megszurkáljuk villával, hogy a gőz távozni tudjon. A pitét visszatoljuk a sütőbe, és addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.
A szirupos almánál én nem használok ilyen mércéket, szemmértékkel dolgozom, szóval kóstoljuk meg, amint felolvadt: érződnie kell egyszerre a sónak, a cukornak és a citromnak.
Ha van otthon vanília fagyi, langyosan tálaljuk, a tetején egy gombóccal. De magában is isteni, sőt, tökéletes.