Narancsos, mákos kuglóf recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
(22 cm alap átmérőjű kuglóf formához)
A tésztához:
- 1 bögre (2,5 dl) darált mák
- 1 bögre porcukor
- 1 bögre finomliszt
- 1 bögre natúr joghurt/vagy 12% tejföl
- 3 ek olaj
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 közepes narancs reszelt héja
- egy csipet só
A krémhez:
- 250 g mascarpone
- (alacsonyabb költségvetésen 450 g-os 20 %-os tejföl kicsepegtetve)
- 10 dkg porcukor
- 6 dkg margarin/vaj
- 1 tk vanília kivonat
A mázhoz:
- 100 g porcukor
- 2-3 ek narancslé
- + narancs reszelt héjából egy kevés díszítésnek :)
Elkészítése:
Sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy kuglóf formát vajjal kikenünk és enyhén lisztezzük. Mákot, a lisztet, a sütő és szódaport össze keverjük és félre tesszük. A tésztához a tojást és cukrot kihabosítjuk, majd a joghurtot/tejfölt is bele keverjük. Majd a lisztes keveréket hozzá forgatjuk, és a legvégén reszelt narancs héjával ízesítjük.
Mákos masszát a formába simítjuk és középső rácsra tolva 35-40 percig sütjük(tűpróba). Pár percig formában hagyjuk, majd rácsra borítva kihűtjük.
Krém hozzávalóit habosra keverjük és hűtőbe tesszük felhasználásig . A kihűlt kuglófot félbe vágjuk és mindkét felének közepébe, kiskanál segítségével 2-3 cm mély és- széles”árkot” vájunk. A lehűtött sajtkrémmel kitöltjük a mélyedéseket és eredeti formájában össze illesztjük :)
Tipp:
Tetejére, porcukorból és narancsléből készített enyhén folyós mázat csorgatunk , amit reszelt narancs héjával díszíthetünk. Pár órányi hűtés után szépen szeletelhető.(másnap igazán egy ízbomba;)