Narancsos, mákos kuglóf

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

(22 cm alap átmérőjű kuglóf formához)

A tésztához:

  • 1 bögre (2,5 dl) darált mák
  • 1 bögre porcukor
  • 1 bögre finomliszt
  • 1 bögre natúr joghurt/vagy 12% tejföl
  • 3 ek olaj
  • 1 egész tojás
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 közepes narancs reszelt héja
  • egy csipet só

A krémhez:

  • 250 g mascarpone
  • (alacsonyabb költségvetésen 450 g-os 20 %-os tejföl kicsepegtetve)
  • 10 dkg porcukor
  • 6 dkg margarin/vaj
  • 1 tk vanília kivonat

A mázhoz:

  • 100 g porcukor
  • 2-3 ek narancslé
  • + narancs reszelt héjából egy kevés díszítésnek :)

Elkészítése:

Sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy kuglóf formát vajjal kikenünk és enyhén lisztezzük. Mákot, a lisztet, a sütő és szódaport össze keverjük és félre tesszük. A tésztához a tojást és cukrot kihabosítjuk, majd a joghurtot/tejfölt is bele keverjük. Majd a lisztes keveréket hozzá forgatjuk, és a legvégén reszelt narancs héjával ízesítjük.

Mákos masszát a formába simítjuk és középső rácsra tolva 35-40 percig sütjük(tűpróba). Pár percig formában hagyjuk, majd rácsra borítva kihűtjük.

Krém hozzávalóit habosra keverjük és hűtőbe tesszük felhasználásig . A kihűlt kuglófot félbe vágjuk és mindkét felének közepébe, kiskanál segítségével 2-3 cm mély és- széles”árkot” vájunk. A lehűtött sajtkrémmel kitöltjük a mélyedéseket és eredeti formájában össze illesztjük :)

Tipp:

Tetejére, porcukorból és narancsléből készített enyhén folyós mázat csorgatunk , amit reszelt narancs héjával díszíthetünk. Pár órányi hűtés után szépen szeletelhető.(másnap igazán egy ízbomba;)