Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Napraforgó kenyér recept

Napraforgó kenyér
Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:

    • 760 dkg liszt
    • 250 ml langyos tej
    • 125 ml olaj
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 kk cukor
    • 2 kk só
    • 2 tasak szárított élesztő (2*7 gr)

    A kenyérlapok kenéséhez

    • 100 gr olvasztott vaj
    • külső kenéshez és szóráshoz
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárga
    • 30 ml tej
    • Napraforgómag,szezámmag

    Elkészítése:

    A szoba hőmérsékletű  hozzávalókat kenyérsütő gépbe pakolom. Dagaszt-keleszt programot indítok. A tészta, amit a program végeztével enyhén lisztezett lapítóra borítok szépen megkel.

    Finoman átgyúrom és két részre osztom. Az egyik részt konyharuha alatt pihentetem, míg a másikat öt egyenlő részre osztom. Nagyméretű tepsit (pl gáztepsi) sütőpapírral kibélelek, ide fogom helyezni a napraforgó kenyeret.

    Az öt tésztadarabból négyet egyenként 22 cm átmérőjű körré nyújtok, egyenként a sütőpapírra és egymásra illesztve helyezem, és tetejüket egyenként megkenem olvasztott vajjal. Az ötödik darabot kicsit nagyobbra, kb 24 cm átmérőjű körré nyújtom és úgy teszem a többi négyből alkotott kupacra, hogy a szélei körbe lelógjanak. Ezt, a legfelsőt már nem vajazom.

    Keresek egy éles kést és a tésztát csillag alakban, nyolc helyen bevágom úgy, hogy a szélétől 1 cm-re kezdődjön a vágás.
    A kapott háromszögeket ezután kifele hajtom, ezek lesznek a napraforgó külső szirmai. Az egész tészta másik felével kezdek dolgozni. Mérleg segítségével negyedét levágom,kerek cipóvá formázom és konyharuhával letakarva pihentetem. A maradék (az egész 3/4 része) tésztát öt egyenlő részre osztom.

    Az öt részből egyenként nagyjából 18 cm átmérőjű körré nyújtok, a lapokat egyenként egymásra helyezem és megkenem olvasztott vajjal. Az ötödik részt itt is kicsit nagyobbra, kb 20 cm átmérőjűre nyújtom, úgy teszem a többi négyre, hogy a széle körben lelógjon, ezt már nem vajazom.

    Ezt a tésztás tócot gyengéden felnyalábolom és a kihajtogatott szirmú, sütőpapíros tepsiben csücsülő tészta közepébe helyezem.

    Éles késsel ismét behasogatom csillag alakban, úgy, hogy a vágás most a már kihajtogatott szirom közepénél kezdődjön. Így egy-egy kisebb szirmot a nagyok közé tudok majd kihajtani.

    A félretett tésztagömböcöt, miután a szirmok formázásával megvagyok, egyszerűen a napraforgó közepébe helyezem.

    A tésztát átkenem a tojássárga-tej keverékkel és a szirmokat megszórom napraforgó maggal és szezámmaggal.

    A művet sütőpapírral lazán letakarom és 200 fokra előmelegített sütőbe tolom 10 percre. Ezután leveszem a sütőpapírt és a kenyerem további 30-35 percig sütöm, immár 180 fokon.

    Bár szelni, formájánál fogva, nem lehet, mindenki törhet magának kisebb-nagyobb szirmot, de akár a közepét is egyből. :)

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá