Céklás-étcsokis muffin recept
Hozzávalók:
- 1 közepes cékla (tisztítás után mérve 20 dkg)
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 11 ek cukor
- 12,5 dkg margarin
- 15 ek liszt
- 1 tasak sütőpor
- 2,5 dl tej
- 4 dkg étcsoki
- 2 dkg margarin a forma kikenéséhez
Elkészítése:
A céklát alaposan megtisztítjuk, a gyökeres és a száras végét levágjuk. Bő vízben, fedő alatt puhára főzzük. (Nekem ez kb. 1 óra volt.)
A vizet leöntve hagyjuk kihűlni, majd a héját levágjuk. A céklát kisebb darabokra törjük (én egy krumpli törővel végeztem ezt a műveletet) vagy apróra vágjuk. A sütőt előmelegítjük. A muffin formát kikenjük margarinnal.
A csokit késsel apróra daraboljuk. A lisztet egy tálba szitáljuk és belekeverjük a sütőport. A tojást a cukorral és a margarinnal habosra kavarjuk.
A két részt összeforgatjuk. A tejet fokozatosan adagolva sűrű masszává keverjük. Beleöntjük a céklát, majd a csoki darabokat és jól összekeverjük.
A masszát egyenletesen elosztjuk a muffin sütő 12 mélyedésében. (A nyers céklás tészta hihetetlen pink színe teljesen eltűnt mire kisült.)
160 fokon 25 perc alatt alul-felülsütéssel megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
A formában hagyjuk kihűlni, mert a csoki még folyik mikor kiemeljük a sütőből.
Porcukorral meghintve kínáljuk.