Céklás-étcsokis muffin

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 1 közepes cékla (tisztítás után mérve 20 dkg)
  • 1 tojás
  • 11 ek cukor
  • 12,5 dkg margarin
  • 15 ek liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 2,5 dl tej
  • 4 dkg étcsoki
  • 2 dkg margarin a forma kikenéséhez

Elkészítése:

A céklát alaposan megtisztítjuk, a gyökeres és a száras végét levágjuk. Bő vízben, fedő alatt puhára főzzük. (Nekem ez kb. 1 óra volt.)

A vizet leöntve hagyjuk kihűlni, majd a héját levágjuk. A céklát kisebb darabokra törjük (én egy krumpli törővel végeztem ezt a műveletet) vagy apróra vágjuk. A sütőt előmelegítjük. A muffin formát kikenjük margarinnal.

A csokit késsel apróra daraboljuk. A lisztet egy tálba szitáljuk és belekeverjük a sütőport. A tojást a cukorral és a margarinnal habosra kavarjuk.

A két részt összeforgatjuk. A tejet fokozatosan adagolva sűrű masszává keverjük. Beleöntjük a céklát, majd a csoki darabokat és jól összekeverjük.

A masszát egyenletesen elosztjuk a muffin sütő 12 mélyedésében. (A nyers céklás tészta hihetetlen pink színe teljesen eltűnt mire kisült.)

160 fokon 25 perc alatt alul-felülsütéssel megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

A formában hagyjuk kihűlni, mert a csoki még folyik mikor kiemeljük a sütőből.

Porcukorral meghintve kínáljuk.