Baklava muffin recept
Hozzávalók:
Diós karamellhez:
- 8 dkg dió
- 4 dkg vaj
- 2-3 ek méz
- őrölt fahéj
Tésztához:
- 20 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 2 tk sütőpor
- 0,5 tk szódabikarbóna
- 8 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2,5 dl tejföl
- fahéj
Elkészítése:
A diót apró darabokra összetördeljük, majd egy serpenyőben elkezdjük megpirítani. Pár perc után hozzáadjuk a vajat, majd a mézet, megszórjuk ízlés szerint őrölt fahéjjal, és kevergetve megkaramellizáljuk. Ezután levesszük a tűzről, és teljesen kihűtjük.
Egy tálba beletesszük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbonát, csipet sót, ízlés szerint őrölt fahéjt, és alaposan összekeverjük.
Egy másik tálba beletesszük a cukrot, a vaníliás cukrot, majd hozzáadjuk a puha vajat, és jól kikeverjük. Ezután hozzákeverjük a tejfölt, majd az egész tojást is.
Végül a száraz keverékhez hozzákeverjük a cukros-tejfölös masszát, majd fakanállal jó alaposan összedolgozzuk.
A muffin formát kibéleljük papírral, majd a feléig töltjük az összekevert masszával. Ezután rákanalazunk 1-2 tk karamellizált diót, majd a maradék masszával befedjük a tetejét. (Szilikonos muffin formába nem kell papírt tenni.) Végül mindegyik muffin tetejére egy fél szem diót helyezünk.
Előmelegített sütőbe tesszük, majd 180 fokon 20-25 percig sütjük. (Én légkeverés, 150 fokon, 20 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve rácsra helyezzük a muffinokat, majd teljesen kihűtjük.
Tálalás előtt a muffinok tetejét porcukorral megszórjuk, vagy ízlés szerint olvasztott mézzel megcsorgatjuk.
A baklava muffin kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 7 g
Szénhidrát: 38 g
Zsír: 20 g